Lumea se schimbă! Fenomenul care a dus la extinderea unui continent
- Bianca Pislaru
- 19 august 2024, 23:12
Antarctica își pierde din greutate. Astfel, acest continent continuă să se ridice din ocean și să se extindă. Acest fenomen este descris de experți ca fiind asemenea unui burete ce a fost o dată strivit și care acum este liber să se extindă din nou. Această greutate este gheața sa.
Procesul se numește ridicare postglaciară. Noile cercetări sugerează că acesta va avea un impact masiv asupra viitoarei creșteri globale a nivelului mării. Acesta ar putea reduce contribuția Antarcticii la economia globală cu până la 40 %.
Fenomenul care a dus la extinderea unui continent
Extinderea acestui continent ar putea înrăutăți mult lucrurile din punct de vedere al impactului asupra mediului. Totul ține de cantitatea de combustibili fosili care blochează căldura și topesc gheața pe care vom continua să o eliberăm. „Aproape 700 de milioane de oameni trăiesc în zone de coastă. Costul potențial al creșterii nivelului mării se ridică la trilioane de dolari până la sfârșitul secolului. Înțelegerea efectului de domino al topirii gheții din Antarctica este crucială”, spune Natalya Gomez, glaciolog la Universitatea McGill.
În ultimii câțiva ani, gheața din Antarctica a rămas extrem de scăzută. Gomez și colegii săi au examinat mantaua Pământului de sub stratul de gheață din Antarctica. Au constatat că aceasta este deosebit de vâscoasă în unele zone cheie. Datele seismice au arătat că acest nivel ridicat de vâscozitate generează ridicarea neașteptat de rapidă a pământului.
„Măsurătorile noastre arată că pământul solid care formează baza calotei glaciare din Antarctica își schimbă forma surprinzător de repede. Ridicarea terenului din cauza reducerii gheții de la suprafață are loc în decenii, mai degrabă decât în mii de ani”, spune Terry Wilson. Acesta este geolog la Universitatea de Stat din Ohio.
Topirea calotei glaciare
Echipa a folosit apoi modelarea 3D pentru a simula creșterea nivelului mării ca urmare a schimbării masei terestre a Antarcticii în diferite scenarii. Dacă nivelurile de încălzire sunt menținute la un nivel scăzut, aceasta contribuie la creșterea nivelului mării cu până la 1,7 metri până la 2500. Dar acest studiu spune că lucrurilor pot fi mai rele decât ne așteptăm. Creșterea nivelului mării ar putea ajunge curând până la 19,5 metri. Acest lucru fiind valabil dacă continuăm să permitem ca încălzirea globală să crească fără încetare.
Atunci când retragerea calotei glaciare depășește înălțarea, mai multă apă ajunge să fie expulzată în oceane. Dar dacă reușim să încetinim această topire, înălțarea terenului va ridica o parte din gheață departe de apele mai calde ale oceanelor. Acest fenomen va permite conservarea gheții pentru mai mult timp.
„Studiul marchează un progres în capacitatea noastră de a prevedea mai bine impactul schimbărilor climatice asupra creșterii nivelului mărilor. Scopul este de a fundamenta o politică de mediu eficientă”, a declarat Rob DeConto. Acesta este glaciolog la Universitatea din Massachusetts.
Zone afectate diferit
Întrucât Pământul nu este o sferă perfect netedă, diferite părți ale planetei noastre vor suferi diferit. Creșterea nivelului mării va aduce schimbări specifice având în vedere particularitățile gravitaționale, rotaționale și geologice.„Rezultatele noastre susțin în continuare constatările recente conform cărora insulele de latitudine joasă și zonele de coastă care sunt deja afectate. Vor suferi o creștere a nivelului mării mai mare decât media asociată cu pierderea gheții din Antarctica, indiferent de scenariu”, explică Gomez și echipa sa.
„Această constatare evidențiază nedreptatea climatică față de națiunile ale căror emisii sunt scăzute. În timp ce expunerea și vulnerabilitatea lor la creșterea nivelului mării este ridicată” au spus experții în studiu.
Cercetătorii avertizează că există încă multe incertitudini în model. În special din cauza lipsei datelor seismice din Antarctica de Vest. Iar aceste estimări nici măcar nu iau în considerare ce se întâmplă cu gheața din Groenlanda și cu munții din toată lumea.
„Pentru a documenta cât de repede se schimbă lumea noastră, este foarte important să continuăm să ne îmbunătățim. Trebuie să avem capacitatea de a face previziuni mai sigure. Aceasta este singura cale care ne va permite să ne orientăm viitorul într-un mod semnificativ”, explică Wilson.
Creșterea nivelului mării
Creșterea nivelului mării are deja un impact asupra insulelor joase, precum cele din Kiribati. Cea mai mare parte din Tarawa de Sud se află la mai puțin de 3 metri deasupra nivelului mării. Sătenii din Temaiku au încercat să țină oceanul la distanță cu saci de nisip. Însă aceștia au fost luați cu asalt de ape la începutul acestui an. Casele au fost inundate, culturile compromise și fântânile contaminate cu apă sărată.
Între timp, zonele umede sunt prinse între apa în creștere și infrastructura umană, cum ar fi drumurile. Pierderea acestor ecosisteme, care filtrează apa și controlează eroziunea, va însemna că o creștere mai mare a nivelului mării va lovi și mai puternic.
„Reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră va permite Pământului solid să joace un rol mai important în conservarea unei părți mai mari a calotei glaciare din Antarctica. Astfel, vor fi evitate cele mai grave și mai inechitabile efecte ale schimbărilor climatice viitoare asupra coastelor globale”, concluzionează Gomez și colegii săi, conform Yahoo .