ONU nu mai vrea reclame la petrol și gaze. Marile trusturi media stau prost cu auzul

ONU nu mai vrea reclame la petrol și gaze. Marile trusturi media stau prost cu auzul

Reclama la combustibilii fosili este precum reclama la tutun, poate mai dăunătoare, așa crede seful ONU.

Industriei mondiale a combustibililor fosili ar trebui să îi fie interzis dreptul de a-și face reclamă, scrie infofinanciar.ro.  Asta ar ajuta la salvarea lumii de schimbările climatice, a declarat recent șeful Organizației Națiunilor Unite (ONU).

Secretarul general al ONU, António Guterres, a numit corporațiile din domeniul cărbunelui, petrolului și gazelor naturale "nașii haosului climatic", care au denaturat adevărul și au înșelat publicul timp de decenii.

La fel cum publicitatea la tutun a fost interzisă din cauza amenințării la adresa sănătății, același lucru ar trebui să se aplice acum și combustibililor fosili, a spus el.

Ne puteți urmări și pe Google News

Arătați cu degetul

Comentariile sale au reprezentat cea mai dură condamnare a industriilor responsabile pentru cea mai mare parte a încălzirii globale. Acuzele au fost făcute în contextul în care noi studii au arătat că ritmul de încălzire este în creștere și că recordurile de căldură la nivel global se succed rapid.

Datele serviciului climatic al UE confirmă faptul că, în fiecare din ultimele 12 luni, s-a înregistrat un nou record de temperatură globală pentru perioada respectivă a anului. Temperaturile ridicate au fost determinate de schimbările climatice provocate de om, deși au fost ușor influențate și de fenomenul climatic El Niño.

Un grup de aproximativ 50 de oameni de știință de renume a raportat separat că rata încălzirii globale cauzate de oameni a continuat să crească.

Aceștia au constatat că emisiile ridicate și continue de gaze de încălzire înseamnă că lumea se apropie de depășirea pragului simbolic de încălzire de 1,5 grade C pe termen lung.

Să punem capăt!

Pentru a încerca să evite acest rezultat, secretarul general al ONU a solicitat o acțiune politică mai rapidă în ceea ce privește schimbările climatice și o "reprimare" a acțiunilor industriei combustibililor fosili.

"Trebuie să ne confruntăm direct cu cei din industria combustibililor fosili care au dat dovadă de un zel neobosit pentru a obstrucționa progresul - timp de decenii", spune Guterres.

El a mai declarat că mulți din industria petrolului, a gazelor și a cărbunelui au făcut greenwashing "fără rușine", prin lobby, acțiuni în justiție și campanii publicitare masive.

"Îndemn fiecare țară să interzică publicitatea din partea companiilor producătoare de combustibili fosili. Și îndemn mass-media și companiile de știri  să nu mai accepte publicitate pentru combustibilii fosili ", a declarat președintele ONU la New York.

Nu, nu noi

În replică, reprezentanții grupurilor de combustibili fosili au declarat că s-au angajat să își reducă emisiile.

"Industria noastră se concentrează pe continuarea producerii de energie fiabilă și la prețuri accesibile, abordând în același timp provocarea climatică, iar orice afirmație contrară este falsă", a declarat Megan Bloomgren, vicepreședinte senior pentru comunicare la American Petroleum Foundation.

Autoritatea britanică pentru standarde de publicitate s-a angajat anterior să ia măsuri drastice împotriva declarațiilor înșelătoare privind mediul.  Și Uniunea Europeană a anunțat recent o nouă lege pentru a aborda această problemă.

Apelul lui Guterres pentru interzicerea totală a tuturor reclamelor la combustibilii fosili merge mai departe, dar nu are valoare juridică. Iar ONU nu are mijloacele de a pune în aplicare această idee.

Cu toate acestea, va fi considerat un impuls pentru militanții care au luptat împotriva sponsorizării și publicității din partea companiilor din industria cărbunelui, petrolului și gazelor.

Ceva se mișcă

Atât festivalul de carte Hay, cât și cel de la Edinburgh au suspendat recent sponsorizarea din partea companiei de investiții Baillie Gifford. O urmare a controversei legate de legăturile cu firmele producătoare de combustibili fosili.

Sportul este unul din cele mai mari domenii de publicitate și sponsorizare a combustibililor fosili. Iar fotbalul are o lungă asociere cu producătorii de petrol și gaze.

În trecut, din cauza preocupărilor legate de sănătatea umană, sponsorizarea alcoolului și a tutunului a fost interzisă în fotbal. Militanții ecologiști speră că, datorită sprijinului acordat de Guterres, combustibilii fosili vor urma aceeași cale.

În discursul său, șeful ONU a subliniat că timpul este esențial. Deoarece impactul creșterii temperaturilor se face deja simțit. Cum ar fi recentele valuri de căldură mortale din Asia sau inundațiile din America de Sud.

Luna trecută, Brazilia a fost lovită de inundații grave. Oamenii de știință din cadrul grupului World Weather Attribution au declarat că ploile abundente au fost din cauza schimbărilor climatice.

Care e căldura globală acceptabilă?

Căldura globală record înseamnă că temperaturile medii din ultimele 12 luni au fost cu 1,63 grade C peste "nivelurile preindustriale" de la sfârșitul anilor 1800, potrivit datelor Copernicus.

"Trăim vremuri fără precedent", spune Carlo Buontempo, directorul Copernicus.

Totuși, acest lucru nu constituie o încălcare a Acordului de la Paris privind clima. Prin acesta aproape 200 de țări s-au angajat să încerce să mențină creșterea temperaturii sub 1,5 C. Totul pentru a încerca să evite unele dintre cele mai grave efecte ale schimbărilor climatice.

Acest lucru se datorează faptului că, în general, se înțelege că acordul de la Paris se referă la o medie de 20 de ani. Desigur, pentru a atenua variabilitatea naturală. Luat în ansamblu, ultimul deceniu a fost cu aproximativ 1,2 C mai cald decât nivelurile preindustriale.

Datele arată că media pe 365 de zile a temperaturilor globale ale aerului a depășit pentru prima dată în istorie, valoarea de 1,5 C pentru anul în curs și se situează acum la 1,63 C.

Bref, temperaturile au crescut puternic din anii 1940, când încălzirea a fost de aproximativ 0,2C.

”Buget” pentru carbon

Însă un nou studiu publicat recent de un grup de oameni de știință de renume din domeniul climei a evidențiat cât de aproape se află lumea de o depășire pe termen lung a pragului de 1,5 C.

Aceștia estimează că, de la începutul anului 2024, lumea ar trebui să emită doar aproximativ 200 de miliarde de tone de dioxid de carbon în plus pentru a avea o șansă de 50/50 de a menține încălzirea la 1,5 C. La începutul anului 2020 se emiteau 500 de miliarde de tone.

În ritmul actual al emisiilor, acest "buget pentru emisiile de carbon" ar putea fi epuizat până în 2029. Deși, probabil, lumea nu ar depăși pragul de 1,5C pe termen lung decât câțiva ani mai târziu.

Există incertitudini cu privire la modul exact în care sistemul climatic va reacționa la acești factori. Și, bineînțeles, dacă țările vor reduce urgent emisiile.

"Avem un pic de control asupra acestui aspect ca societate", spune autorul principal, profesorul Piers Forster, director al Centrului Priestley pentru viitorul climei de la Universitatea din Leeds.

Eol și Soarele ne ajută

În pofida pesimismului, s-au înregistrat unele progrese recente, cu o creștere deosebit de rapidă a energiei regenerabile eoliene și solare.

Emisiile de gaze cu efect de seră dau, de asemenea, semne de plafonare, dar sunt încă la un nivel record.

Acestea trebuie să scadă rapid pentru ca obiectivele globale să aibă o șansă de a fi atinse. Fiecare fracțiune de grad de încălzire agravează impactul climatic.

"Fiecare grad contează, fiecare zecime de grad contează. Diferența dintre 1,5 C și, să zicem, 2 C ar putea aduce consecințe nefaste pentru comunitățile de coastă. Ca și pentru ecosistemele fragile și pentru biodiversitatea pe care o conțin. Dar și pentru ghețari și zonele înghețate ale lumii", spune Ko Barrett, secretarul general adjunct al OMM.

Cât despre cererea lui António Guterres, aceasta a fost dezbătută pe la emisiunile de știri. Dar niciun mare trust de presă nu a anunțat că va renunța la publicitatea pentru combustibilii fosili.