Editura Evenimentul si Capital

Lumea ORTODOXĂ în pragul SCHISMEI. Care este MIZA supremă a BĂTĂLIEI?

Patriarhii Bartolomeu și Kirill
Autor: | | 1 Comentarii | 7320 Vizualizari

Patriarhiile Constantinopolului și Moscovei au rupt legăturile dintre ele, după ce prima este gata să recunoască autocefalia Kievului.

Un interviu cu Jean-François Colosimo, președintele Consiliului de Administrație al Institutului Sfântul Serghie din Paris, pentru Le Figaro.

După întâlnirea lor în august, patriarhii Constantinopolului și Moscovei sunt în pragul schismei: este de vină doar problema Ucrainei?

Ucraina este detonatorul unui conflict de putere care își are rădăcinile în secolul XVIII. Ortodoxia era atunci ostatica a două imperii inamice, cel rus și cel otoman.

Statul țarist folosea Biserica în servicul expansionismului său. Uniunea Sovietică a recuperat aceste metode în beneficiu propriu.

Sub Putin, Kremlinul le reia. Moscova, „a treia Romă”, nu a încetat să slăbească Constantinopolul, „a doua Romă”, căruia îi revine primatul, opunându-și forța și numărul ordinii și dreptului. Refuzând să participe la Marele Sinod din iunie 2016, așteptat de mai bine de un secol, Kirill i-a adresat lui Bartolomeu întrebarea pe care Stalin a pus-o despre Papa: „Câte divizii?” Tragică eroare, căci, în sfera spirituală, simbolismul este mai presus de materialism.

Astăzi, Kirill plătește prețul: Patriarhia Moscovei mizează pe faptul că numără jumătate din credincioșii lumii ortodoxe, dar Ucraina concentrează jumătate dintre aceștia.

Cine exagerează în această criză: Moscova sau Constantinopolul? Sau amândouă, amestecându-se unde nu le privește, în Ucraina?

Conflictul jurisdicțional este real, dar asimetric. Moscova invocă istoria pentru a perpetua o legătură de dependență pe care ucranenii o refuză într-o proporție zdrobitoare, inclusiv o parte notabilă dintre ortodocși.

Problema naște un hiatus profund între Kirill și Bartolomeu, aliați până acum, dar având obligații și strategii divergente, Biserica Rusă neputând accepta să-și piardă leagănul unde s-a născut.

Constantinopolul invocă dreptul canonic: în calitate de Biserică Mamă, evanghelizatoare a Kievului medieval, el nu a acceptat niciodată formal cedarea acestui teritoriu Patriarhiei Moscovei, care îi datorează existența, și, răspunzând aspirațiilor poporului ucrainean, ea afirmă că își îndeplinește rolul său de arbitru.

Politica își are și ea rolul în această afacere, într-o zonă geo-strategică în care se confruntă Estul și Vestul, iar Patriarhia Ecumenică fiind în mod tradițional apropiată de Washington via influentul lobby grecesc din America.

Scandal la Astra - FCSB: "Iar mi-a tras-o Denis". Moment ŞOCANT cu Alibec şi Stoian

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Internaţional

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI