Purtătorul de cuvânt al diplomației iraniene, Hossein Jaber Ansari, a comentat decizia Riadului de a rupe relațiile diplomatice cu Teheranul, conform AFP.

Ansari consideră că Arabia Saudită s-a folosit de atacul de sâmbătă noaptea asupra ambasadei sale la Teheran pentru a alimenta tensiunile.  Mai mulţi protestatari iranieni au luat cu asalt sâmbătă noaptea ambasada saudită la Teheran și consulatul saudit din orașul iranian Machhad după ce autoritățile de la Riad l-au executat pe liderul religios șiit, Nimr al-Nimr.

“Iranul… este hotărât să ofere securitate diplomatică pe baza convențiilor internaționale. Dar Arabia Saudită, care prosperă de pe urma tensiunilor, a folosit acest incident drept scuză pentru a alimenta tensiunile”, a declarat Ansari.

Execuţia liderului Nimr al-Nimr, “mare greşeală”

Viceministrul iranian de externe, Hossein Amir Abdollahian, a declarat că decizia Arabiei Saudite de a întrerupe relațiile sale diplomatice cu Teheranul, nu va face uitată “marea greșeală” care o reprezintă execuția liderului șiit.

Viceministrul iranian citat de Irna, a mai precizat că “în trecut, Arabia Saudită a comis, de asemenea, o eroare strategică prin adoptarea unor decizii grăbite și negândite care au provocat insecuritate și dezvoltarea terorismului în regiune”.

În acest context extrem de tensionat, Teheranul acuză Riadul că sprijină grupările extremiste în întreaga regiune, mai ales în Siria.

În plus, Iranul consideră că Riadul a jucat un rol primordial în scăderea prețului țițeiului, menținându-și producția la o cotă foarte ridicată.