Preşedintele Belarusului, Aleksandr Lukaşenko, a reacţionat faţă de declaraţiile conform cărora în cazul în care Germania va renunţa la armele nucleare, aceste arme vor fi transferate în Europa de Est şi a spus: „Ne vom înțelege cu Putin asupra celor mai eficiente arme nucleare”.
Preşedintele Belarusului, Aleksandr Lukaşenko, a declarat că în cazul în care armele nucleare ale NATO din Germania vor fi transferate în Polonia va cere Rusiei să înapoieze Belarusului armele nucleare care sunt eficiente împotriva armelor Alianţei Nord-Atlantice.
În interviul acordat agenţiei de ştiri Rossiya Segodnya, preşedintele Lukaşenko a arătat de ce este "duşmanul"Occidentului. Lukaşenko a spus: "Pentru că în Belarus sistemele lansatoare de rachete strategice Topol, cu excepţia unuia, sunt la locul lor şi sunt pregătite pentru a fi folosite. Ştiţi cum reacţionează Occidentul faţă de armele nucleare."
Lukaşenko a amintit că în urma presiunilor venite din partea SUA, primul şef de stat al Rusiei, Boris Elţîn, i-a cerut distrugerea acestora şi a adăugat: "Eu i-am spus 'nu', dar pentru că presiunea era maximă am distrus unul. Acesta era în interiorul unei păduri."
De asemenea, Lukaşenko a atras atenţia asupra faptului că spaţiile în care se găseau aceste sisteme, inclusiv locurile în care erau depozitate armele speciale" nu erau mici, ci enorme, şi a continuat: "Eu le-am păstrat. Americanii şi Occidentul m-au tot întrebat ''de ce?''. Încă nu le-am răspuns la această întrebare."
Amintind Memorandumul de la Budapesta, semnat în 1994, şi unde în schimbul garanţiilor de securitate renunţă de bună voie la dreptul ţării sale de a deţine arme nucleare, Lukaşenko spune: "Chiar dacă nu era opera mea, eu am semnat acest document. Dacă nu era administraţia anterioară, eu nu aş fi fost niciodată de acord. Era primul an al primului meu mandat de preşedinte."
Pentru că acest acord internaţional fusese parafat de administraţia anterioară, am fost obligat să-l semnez, a precizat Lukaşenko şi a menţionat că nu a retras armele nucleare din Belarus nici după câţiva ani de la semnarea documentului. De asemenea, Lukaşenko a arătat că a retras armele nucleare din ţară nu la presiunea SUA, ci la presiunea lui Elţîn.
„Ne vom înţelege cu Putin în privinţa armelor nucleare cele mai eficiente”
Lukaşenko, care a reacţionat faţă de declaraţia secretarului general NATO, Jens Stoltenberg, conform căruia în cazul în care Germania va renunţa la armele nucleare acestea vor fi transferate în Europa de Est, a precizat: "Vor aduce aceste arme în Polonia. Atunci îi voi propune preşedintelui Rusiei, Vladimir Putin, să returneze Belarusului armele nucleare."
În problema legată de care dintre armele nucleare vor fi returnate Belarusului, Lukaşenko a spus că va negocia cu Putin şi că se vor înţelege asupra celor mai eficiente arme nucleare împotriva armelor care vor fi instalate în Polonia. Lukaşenko a adăugat: "Nu degeaba am spus că pe teritoriul Belarusului noi suntem pregătiţi pentru asta. Ca un proprietar prevăzător, nu am distrus nimic. Toate hangarele (rămase din timpul Uniunii Sovietice pentru armele nucleare) sunt la locul lor." (AA)