Nemții șterg pe jos cu Lukașenko: „Un dictator foarte prost”. UE dă testul suprem de rezistență

Nemții șterg pe jos cu Lukașenko: „Un dictator foarte prost”. UE dă testul suprem de rezistență sursă: captură video

Noile sancțiuni impuse de Uniunea Europeană Belarusului sunt menite să exercite presiuni asupra regimului lui Lukașenko. În conflictul de la granița dintre Polonia și Belarus, Germania a adresat conducătorului celui din urmă stat cuvinte grele de critică. Cancelarul desemnat neamț, Olaf Scholz, l-a atacat direct pe Alexandr Lukașenko. 

Cancelarul desemnat al Germaniei, Olaf Scholz, a luat apărarea Poloniei în fața criticilor privind întărirea frontierei cu Belarus. Partenerul UE se confruntă cu o provocare dramatică și are nevoie de solidaritate, a declarat cancelarul desemnat. „Cred că, dacă guvernul polonez ia o astfel de decizie, nu depinde de noi să spunem să nu o facă”, a spus Olaf Scholz, întrebat fiind dacă se poziționează în favoarea construirii unui zid la frontiera de apărare externă a UE.

Alexandr Lukașenko, „un dictator foarte prost”

La un eveniment organizat de ziarul nemțesc Süddeutsche Zeitung, cancelarul Scholz a cerut sancțiuni „concrete și dure” împotriva lui Alexander Lukașenko, „un dictator foarte prost (n.r. cu sensul de nepriceput), care și-a pierdut orice legitimitate”. Este nevoie de eforturi semnificative astfel încât în Belarus să se asigure un regim democratic, a transmis Olaf Scholz.

„Susțin sancțiunile UE împotriva companiilor aeriene și sprijinul oferit populației din zona de frontieră dintre Belarus și Polonia”, a declarat politicianul SPD. Migranții ar trebui sprijiniți inclusiv la întoarcerea în țara lor natală, potrivit cancelarului desemnat. „Nu ar trebui să se joace jocul lui Lukașenko și al contrabandiștilor, care au ademenit oamenii în Belarus cu promisiuni false”, a mai transmis Olaf Scholz.

Ne puteți urmări și pe Google News

Refugiații irakieni se reîntorc acasă

Alexandr Lukașenko este acuzat că a adus refugiați din regiunile de criză la frontiera externă a UE printr-o operațiune organizată. La granița Poloniei cu Belarus, mii de migranți din partea belarusă așteaptă de mai multe zile, la temperaturi aproape de îngheț, în tabere improvizate în pădure.

Ministrul federal de externe, Heiko Maas, s-a pronunțat clar împotriva primirii în Germania a migranților blocați în Belarus. „Aș pleda ca persoanele care se află acolo (...) să fie returnate în țările lor de origine”, a declarat ministrul german de Externe. „Se poate remarca faptul că oamenii se deplasează spre Belarus cu bilete de avion. Cei care obțin azil politic au de obicei alte rute de urmat”, a mai precizat oficialul.

Irakul vrea să transporte, joi, refugiații irakieni din Belarus înapoi în țara lor de origine. Întoarcerea este voluntară, a transmis, duminică, un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe de la Bagdad pentru televiziunea de stat irakiană. Aproximativ 750 de irakieni sunt blocați la granița cu Belarus.

Miniștrii Apărării din UE se consultă cu NATO

„Acești oameni sunt instrumentați de domnul (Alexander) Lukașenko din Belarus și nici noi nu trebuie să cedăm în fața acestui lucru. De asemenea, trebuie (...) să spunem clar că UE nu se va lăsa șantajată de criminali precum Lukașenko”, a declarat ministrul de externe german, Heiko Maas, citat de Der Spiegel.

Reprezentanții Apărării din Uniunea Europeană se vor întâlni, marți, cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, pentru a discuta despre criza de la granița dintre Polonia și Belarus.