Lukoil cumpara tot

Lukoil cumpara tot

Compania ruseasca intentioneaza sa investeasca in rafinarii si lanturi de benzinarii.

In urmatoarele trei saptamani, cea mai mare companie de petrol din Rusia, Lukoil, va incerca sa-si stabileasca o cota de piata in Europa, prin achizitia unei retele de bezinarii de la ConocoPhillips.

Comisia Europeana pentru Concurenta a stabilit ca termen data de 21 februarie, pana cand va analiza posibila preluare. Daca organismul european va da unda verde acestei achizitii, 383 de benzinarii din sase state europene vor da marca Jet, a companiei Conoco, pe Lukoil.

Planul de achizitie a acestor statii de carburanti este cea mai recenta mutare a Lukoil din campania prin care compania ruseasca incearca sa-si marcheze  prezenta in Uniunea Europeana.

Lukoil a optat pentru o abordare mult mai subtila a acestei piete, spre deosebire de Gazprom, care se chinuieste sa-si croiasca drum pe piata europeana, chiar cu ajutorul Kremlinului, care a amenintat ca ar putea sa opreasca aprovizionarea cu gaz a tarilor UE, daca planurile de extindere a Gazprom sunt impiedicate.

Potrivit vicepresedintelui Lukoil, Leonid Fedun, intelegerea cu ConocoPhillips va creste vanzarile companiei de petrol cu aproape o cincime (19%).

Potrivit intelegerii, Lukoil va cumpara 156 de benzinarii in Belgia, 83 in Polonia, 49 in Finlanda, 44 in Cehia, 30 in Ungaria si 14 in Slovacia. Achizitia va aduce pentru Lukoil o cota de 8,3% pe piata de petrol din Belgia si una de 29% pe piata din Finlanda.

Lukoil s-a dezvoltat din compania Langepas-Urai-Kogalymneft, detinuta de stat, fondata in 1991 de Vagit Alekperov, pe atunci in varsta de 41 de ani, fost ministru adjunct al energiei in timpul ultimului guvern sovietic. 

Locul doi in lume la rezerve de petrol

In aprilie 1993, Langepas-Urai-Kogalymneft a devenit Lukoil, iar Alekperov a fost primul CEO al companiei. Ulterior, Lukoil s-a lansat in cele mai profitabile afaceri in zona bogata in petrol si gaze a Marii Caspice.

In sapte ani, Alekperov a ajuns cu Lukoil pana in Statele Unite, prin cumpararea Getty Petroleum Marketing.

In 2004, guvernul de la Moscova a vandut ultimele 7,6 procente pe care le mai detinea in compania Lukoil. Cea mai mare afacere din istoria companiei a fost realizata in 2005, cand Lukoil a dat 2 miliarde de dolari pe Nelson Resources - o companie independenta britanica care activa in Kazahstan.

Cu peste 150.000 de angajati, astazi, Lukoil se afla pe locul doi la rezerve dupa Exxon, deruleaza activitati in 26 de state, detine opt rafinarii si 5.830 de benzinarii, dintre care 2.000 in SUA.

Profil

Regele petrolului

La 55 de ani, Vagit Alekperov a fost cotat anul trecut de revista "Forbes" pe locul 37 in topul celor mai bogati oameni ai planetei. Cu o avere de peste 11 miliarde de dolari, Alekperov este mai degraba un politician, foarte loial presedintelui rus Vladimir Putin. Alekperov s-a nascut in 1950 la Baku si a absolvit Institutul Petrochimic in Azerbaidjan.

Din 1979 a lucrat in Siberia, parcurgand toate etapele, de la simplu inginer pana la director general al unei companii de stat. In 1991, Boris Eltan l-a numit presedinte al nou-infiintatei companii petroliere Lukoil.

Ne puteți urmări și pe Google News