Lukașenko dă lecții de reprimare a „revoluțiilor colorate”

Aleksandr Lukașenko.Sursa foto: Arhiva EVZ

„Ultimul dictator din Europa”, Alexandr Lukașenko, le-a arătat șefilor departamentelor pentru apărare din țările membre CSI cum trebuie să lupte împotriva „revoluțiilor colorate”. El susține că milițienii din Belarus au oprit un „blitzkrieg”. Lukașenko s-a referit la represiunea contra manifestanților din 2020.

Lukașenko, profesor de represiune

Președintele Republicii Belarus, Aleksandr Lukașenko, s-a întâlnit, la Minsk, cu participanții la ședința Consiliului miniștrilor de interne ai țărilor membre CSI. În discursul adresat forțelor de ordine, el a formulat clar misiunea care le revine acestora.

Președintele s-a pronunțat pentru integrarea activă a organelor de ordine ale Comunității în fața „războiului hibrid” declanșat împotriva țărilor membre și a arătat cum a fost învinsă revoluția colorată în Republica Belarus. Cu toate acestea, unii dintre participanții activi la această reuniune s-au pronunțat împotriva „practicilor autoritare” ale Svetlanei Tihanovskaia.

„Ministerele de interne ale țărilor membre CSI constituie, de fapt, un scut pentru cetățenii cumsecade și o sabie pentru lumea criminală. Însă numai dacă vom fi împreună. Pornind de la faptul că Republica Belarus a fost întotdeauna și este un susținător consecvent al integrării în cadrul Comunității Statelor Independente, în acest caz - al integrării pe mai departe a organelor de ordine”, a declarat Aleksandr Lukașenko.

Lukașenko: Nu vă îndepărtați de Rusia!

Și i-a avertizat părintește pe cei care nu vor să se integreze: „Mă intâlnesc deseori cu conducătorii departamentelor de coerciție din Organizația Tratatului de Securitate Colectivă (ODKB), din Comunitatea Statelor Independente (CSI). Avem întotdeauna o discuție sinceră, deschisă și principială.

Pregătindu-mă pentru întâlnirea noastră, m-am gândit la ce este deosebit de important. Vreau să vă vorbesc despre asta. Noi, bărbații, putem vorbi sincer despre asta. În ultima vreme s-a creat o asemenea situație, inclusiv în legătură cu desfășurarea operațiunii militare în Ucraina, încât mulți - și conducători, și organe de securitate - ceea ce nu ar trebui să se întâmple în niciun caz, au început să caute pentru sine un anumit beneficiu în această situație.

Știți, o spun din prisma experienței personale, acum viața este atât de agitată și foarte schimbătoare. Mulți caută profit, pornind inclusiv de la trendul nostru general de dezvoltare, creat în perioada sovietică. Unii spun: «Vom sta mai departe de Rusia, ea este sub sancțiuni. Ne temem cumva să să ajungem sub incidența lor și așa mai departe...» Căutăm propriul nostru profit. Nu faceți așa ceva”.

„Război hibrid” contra țărilor CSI, acuză „ultimul dictator din Europa”

Președintele a rezumat: „Cine știe ce va fi mâine cu noi, cu statele noastre și să nu trebuiască să cerem ajutor aceleiași Rusii. Ultimele evenimente demonstrează faptul că nimeni nu are nevoie de noi. Nici Rusia, nici noi cu dumneavoastră ș.a.m.d. Trebuie să stăm împreună”.

Demonstrativ este faptul că întâlnirea a avut loc în ajunul împlinirii a patru ani de la alegerile prezidențiale desfășurate în Republica Belarus în 2020, ale căror rezultate au generat proteste în masă. Lukașenko a explicat, de asemenea, ce au determinat aceste proteste.

„Împotriva popoarelor noastre se duce un permanent război hibrid. Și fiecare dintre țările membre CSI a trecut deja cel puțin printr-o revoluție colorată care, în esența ei, constituie o încercare de lovitură de stat”, a comunicat Lukașenko.

Lukașenko reia placa cu „fasciștii”, ca orice comunist

Președintele a remarcat faptul că în 2020, în Republica Belarus a fost o încercare de rebeliune, ai cărei participanți au vrut „să ia țara cu asalt”. „La fel ca fasciștii, sperau într-un blitzkrieg. Au acționat conform cunoscutelor manuale de metodică. Atunci noi nu am permis prăbușirea țării și izbucnirea unui război civil. Și am luat o serie de măsuri extrem de radicale pentru schimbarea situației din republică”, a subliniat șeful statului.

Lukașenko a remarcat că cea mai importantă sarcină a organelor de ordine o constituie asigurarea stabilității în interiorul statului.

Între timp forțele ostile nu se calmează - pe 9 august, reprezentanții emigrației au programat într-o serie de orașe europene acțiuni de protest în memoria demonstrațiilor în masă din 2020.

Astăzi însă frontul celor care luptă împotriva lui Lukașeno este în mod clar scindat. Vechile contradicții interne au ieșit la suprafață în ultimele zile și o parte dintre opozanții cunoscuți au protestat pe 8 august împotriva hotărârii luate la conferința „Noua Belarus” ca Svetlana Tihanovskaia să fie declarată lider inamovibil.

Revolta din Belarus, de acum patru ani

Omul de afaceri și organizator al unităților de luptă ale voluntarilor Vadim Prokoliev, fostul președinte al Consiliului de Coordonare, Andrei Egorov, și cunoscutul publicist și antreprenor Aleksandr Knîrovici au publicat, în numele fracțiunii „Belorușii” a Consiliului de Coordonare, o declarație în care s-au pronunțat împotriva prelungirii mandatului de lider al Svetlanei Tihanovskaia.

Semnatarii subliniază: „Considerăm că prevederea privind prelungirea pe termen nelimitat a mandatului Svetlanei Tihanovskaia în calitate de lider național, prevedere care figurează în 'Protocolul privind interacțiunea dintre Consiliul de Coordonare, Complexul militaro-industrial și Cabinetul de tranziție', este inacceptabilă și subminează încrederea în toate forțele democratice din Republica Belarus, în ansamblu”.

Autorii declarației sunt convinși că conducerea politică trebuie să se subordoneze principiului limitării clare în timp a competențelor.

„În legătură cu cele prezentate mai sus declarăm că mandatul Svetlanei Tihanovskaia ca lider național va fi, începând cu 9 august 2025, invalid până la o nouă procedură de confirmare. Forțele democratice trebuie să dea un exemplu, respectând principiile eligibilității și revocabilității”.

Ce i-au cerut protestatarii lui Lukașenko

Opozanții din interiorul opoziției insistă ca oamenii politici, care aspiră la calitatea de lider național, trebuie să se conformeze normelor democratice indiferent de situația creată și "să nu caute prelungirea prerogativelor de dragul intereselor personale".

Semnatarii au rezumat: „Facem apel la reprezentanții coaliției Latușko - Tihanovskaia (Pavel Latușko este un tovarăș de idei al Svetlanei Tihanovskaia - n. Nezavisimaia Gazeta) să evite practicile autoritare și să construiască o poziție de lider politic pe baza principiilor democratice”.

Semnificativ este faptul că unul dintre semnatari, Andrei Egorov, a făcut apel în cursul conferinței „Noua Belarus” să se recunoască legitimitatea proceselor politice care se desfășoară în Republica Belarus și să se încerce astfel să se contribuie nu doar la eliberarea celor care gândesc la fel, ci și la o transformare soft a sistemului de putere în sine.

(Articol de Dmitri Taratorin, Nezavisimaia Gazeta; Traducerea Silvia Nicolau, Rador Radio România)