Evenimentul Zilei > Politica > Liberalii lui Ludovic Orban pierd săptămânal parlamentari
Liberalii lui Ludovic Orban pierd săptămânal parlamentari

Liberalii lui Ludovic Orban pierd săptămânal parlamentari

Senatorul Daniel Zamfir s-a înscris în ALDE. Fostul PNL-ist s-a prezent, ieri, alături de Călin Popescu-Tăriceanu, la conferința de presă susținută de președintele ALDE, cel din urmă precizând că proiectele de lege ale lui Daniel Zamfir privind plafonarea dobânzilor și darea în plată pentru leasing vor fi susținute de majoritatea parlamentarăși în forul decizional, Camera Deputaților.

Daniel Zamfir fusese deja dat afară din PNL, pe 28 martie, de către Biroul Executiv al partidului, însă excluderea acestuia trebuia să fie validată de un for superior – Consiliul Național.

Senatorul nu a mai așteptat acel moment și spune că drumul pe care a luat-o partidul, sub conducerea lui Ludovic Orban, este greșit și că este convins că, mai devreme sau mai târziu, cu adevărații liberali din PNL se va întâlni de aceeași parte a baricadei.

 

„Poate cea mai neagră şi ruşinoasă eră pentru PNL”

Daniel Zamfir a anunțat, sâmbătă seara, că părăsește PNL, printr-o scrisoare deschisă către colegii săi liberali, prin care se declara nemulțumit de faptul că președintele partidului Ludovic Orban l-a amenințat cu excluderea în urma proiectelor de lege inițiate. De altfel, Zamfir a mai spus că în partid este promovată „o gândire primitivă”, referindu-se la faptul că la nivelul conducerii s-a luat decizia de a nu fi votată nicio lege propusă de coaliția PSD-ALDE, în ciuda faptului că unele legi ar putea veni în sprijinul românilor, conform scrisorii deschise.

„Eu nu sunt aici pentru că în urmă cu trei luni Ludovic Orban a decis să mă excludă din PNL. Şi astăzi nu sunt exclus din PNL. Şi astăzi acel Consiliu Naţional care trebuia să decidă excluderea mea nu a mai fost convocat de Ludovic Orban. (…) Astăzi, PNL s-a transformat în apărătorul abuzurilor, în partidul care, epuizându-şi toate argumentele politice, recurge la plângeri penale de înaltă trădare împotriva premierului, închide ochii la protocoale secrete, declanşează o campanie fără precedent împotriva CCR. Este, şi o spun cu regret, poate cea mai neagră şi ruşinoasă eră pentru PNL, cu cel mai ruşinos preşedinte PNL”, a susţinut Daniel Zamfir, ieri, în cadrul conferinței de presă, de la sediul ALDE.

 

„Liberalii din PNL-ALDE să se unească sub partidul lui Tăriceanu”

Senatorul a precizat, ieri, că nu există „un troc” între el şi liderul ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, şi că înscrierea sa în acest partid este motivată de faptul că „toţi liberalii care iubesc democraţia se vor întâlni în ALDE”.

„Eu am cumpănit îndelung decizia de astăzi, pentru că eu cred cu tărie – şi nu sunt singurul din PNL care crede asta – că liberalii din PNL care iubesc democraţia şi liberalii din ALDE trebuie să se unească într-un partid sub Călin Popescu-Tăriceanu. (…) Să nu căutaţi un troc între mine şi Tăriceanu, că nu există. N-am venit în ALDE pentru funcţii. Nici în PNL nu am candidat pentru vreo funcţie. (…) Fac politică pentru că eu cred că trebuie să facem legi bune şi drepte pentru oameni”, a mai spus Daniel Zamfir.

Parlamentari liberali care au părăsit PNL

Liderul ALDE Călin Popescu-Tăriceanu a spus că PNL s-a depărtat de la valorile liberale și ale democrației sub conducerea lui Ludovic Orban, anunțând că săptămâna aceasta un alt parlamentar liberal își va anunța trecerea la ALDE, după ce senatorii Daniel Zamfir și Ioan Popa au plecat din PNL.

„Îl felicit pe Daniel Zamfir pentru decizia pe care a luat-o. Proiectele (n.r. – legislative) ale lui Daniel s-au bucurat şi se bucură în continuare de susţinerea noastră. (…) Nu e vorba numai de cum e condus PNL, întrucât (…) colegii care ni s-au alăturat (n.r. – Daniel Zamfir, Ion Popa) se raportează la esenţa unui partid. Esenţa unui partid este, până la urmă, definită de modul în care te raportezi la valorile pe care partidul le promovează. PNL s-a depărtat nu numai de la valorile liberale, ci şi de la valorile democraţiei. Săptămâna aceasta, da, va mai fi un parlamentar liberal care îşi va anunţa trecerea la ALDE”, a spus Tăriceanu.