Ludovic Orban, acuzații pentru Emil Boc după ce statuia lui Iuliu Maniu a fost demolată. „Un veritabil urmaș al comuniștilor”

Ludovic Orban, acuzații pentru Emil Boc după ce statuia lui Iuliu Maniu a fost demolată. „Un veritabil urmaș al comuniștilor” Sursa foto: Razvan Valcaneantu/ EEC

Ludovic Orban a reacționat după ce statuia lui Iuliu Maniu a fost dărâmată din Cluj. Fostul prim-ministru l-a criticat pe Emil Boc pentru ceea ce a făcut administrația sa. Primarul din Cluj-Napoca a explicat de ce a fost luată această decizie.

Ludovic Orban a comentat decizia Primăriei din Cluj-Napoca, condusă de Emil Boc, de a dărâma statuia lui Iuliu Maniu. Politicianul a spus că în 2023 se vor împlini 150 de ani de la nașterea lui fostului deputat. Statuia lui Iuliu Maniu a fost ridicată la inițiativa academicianului Emil Burzo și s-a făcut cu ajutorul unei finanțări private în 2018. Stauia a fost realizată de sculptorul Ioan Marchiș. Fostul prim-ministru a continuat prin a spune că primăria din Cluj-Napoca a luat această decizie fără a comunica cetățenilor acest lucru.

„A dărâmat cu excavatorul statuia Sfinxului de la Bădăcin”. Fostul liberal a subliniat că pe data de 5 februarie se vor împlini 70 de ani la moartea lui Iuliu Maniu și că au fost programate acțiuni comemorative. „Un adevărat sacrilegiu. Emil Boc se comportă ca un veritabil urmaș al comuniștilor instalați la putere de tancurile sovietice, care i- au omorât sau le-au distrus viețile tuturor patriotilor care au jucat un rol in realizarea României Mari”, a mai scris Ludovic Orban pe Facebook.

Ce spune Emil Boc de statuia lui Iuliu Maniu

Emil Boc a declarat că statuia a fost dărâmată la cererea specialiștilor. Aceștia s-au opus mutării ei. Edilul a continuat prin a spune că statuia fostului prim-ministru este un monument valoros al orașului Cluj-Napoca și că va fi păstrată pe același amplasament. Primarul a subliniat că autoritățile au procedat în același fel și în cazul statuilor lui Mihai Eminescu și Lucian Blaga care au făcut parte din proiectul Teatrului Național.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Având în vedere proiectul european aferent străzilor din zona Centrală (Kogalniceanu, Baba Novac etc), statuia a fost luată de pe soclu și așezată lângă zidul bastionului învelită într-o protecție de pânză pentru ca prin prin proiect se reface cota solului și soclul statuii, după care se repune pe poziție”, a declarat Emil Boc. Edilul a adăugat că întreg calendarul privind lucrările din zonă va fi comunicat luni, 30 ianuarie. „

„Vă asiguram, încă o dată, de întregul nostru respect și apreciere față de marea personalitate a politicii românești, Iuliu Maniu. Specialiștii nu au recomandat mutarea statuii luate de pe soclu, pe perioada lucrărilor, în vedeta evitării oricărui risc de deteriorare”, a precizat Emil Boc, potrivit Stiripesurse.