Ludovic Orban îi va trimite Ursulei von der Leyen, președintele CE, nominalizările pentru postul de comisar european la Transporturi. Propunerile României sunt Adina Vălean și Sigfried Mureșan, a anunțat premierul Orban, la finalul ședinței de guvern.

După ce președintele CE va nominaliza comisarul european, atunci Ludovic Orban va solicita și Parlamentului României audierea celui în cauză, anunță Digi 24.

Socialiștii din Parlamentul European, al doilea grup ca număr de mandate, după PPE, au avertizat-o pe Ursula von der Leyen că vor vota împotriva Comisiei Europene dacă România nu trimite la Bruxelles o femeie pentru postul de comisar european.

Termenul limită până la care trebuia făcută nominalizarea este 6 noiembrie. Parlamentul European vrea toate documentele necesare pentru a le trimite spre analiză și verificarea potențialelor conflicte de interese la comisia JURI. Conform draftului de calendar, Comisia JURI ar trebui să voteze pe 12 noiembrie, iar pe data de 14 candidații sunt așteptați la audieri în comisiile de specialitate. Pe 19 noiembrie vin rezultatele audierilor, iar pe 27 ar urma să aibă loc votul în ședința de plen a Parlamentului European.