Lucrările de mântuială plătite cu 2 milioane de euro de primărie, se refac

Lucrările de mântuială plătite cu 2 milioane de euro de primărie, se refac

La aproape trei luni de când au pus alte pavele decât cele prevăzute în contract și proiect, acestea au fost scoase și se înlocuiesc. Se întâmplă la Timișoara, unde reabilitarea Pieței Unirii seamănă cu povestea meșterului Manole. Doar că aici, aceiași muncitori ”desfac” acum ceea ce au pus în pământ înainte de finele anului pentru ca firma pentru care prestează să poată factura justificat Primăriei Timișoara 2 milioane de euro.

Pavajele speciale care ”desenează” în centrul vechi al Timișoarei vestigiile istorice descoperite în timpul săpăturilor, s-au dezitegrat la câteva zile după ec au fost montate. Arhitecții care au realizat proiectul au descoperit mai multe probleme.

Arhitectul Șerban Sturdza, coordonatorul colectivului care a proiectat reabilitarea centrului vechi al Timișoarei, a declarat pentru EVZ încă din luna decembrie că nu s-a respectat proiectul și că firma constructoare, Corint SRL, e obligată să remedieze.

Chiar în fața Domului din Piața Unirii, cărămizile roșii aduse pentru a semnala faptul că dedesubt se găsesc vestigii istorice sunt altele decât au prevăzut arhitecții, și au fost montate doar la jumătate din adâncimea stabilită pentru a le garanta durabilitate. ”Materialul din pavajul roșu este de două ori mai subțire. Am cerut cărămidă simplă, pusă pe cant, și am descoperit că are o adâncime de 6 centimetri în loc de 12, cum am prevăzut. E un motiv foarte simplu pentru care cărămizile vor ieși din montură. E o copilărie pe care nu o pot accepta. Din nou, reprezentanții firmei au spus că vor schimba căzămizile imediat după anul nou”, a explicat, la momentul respectiv, Sturdza.

Rămâneți conectați la Premium.evz.ro. În cursul dimineții veți mai putea citi:

---- ++++

Zilele acestea cărămizile adevărate au fost aduse în Piața Unirii, și le înlocuiesc pe cele decorative.

Reamintim că reabilitarea centrului vechi al Timișoarei este un proiect  realizat în mare parte cu bani europeni în valoare de aproape 15 milioane de euro. După mai multe amânări, oficial, lucrările de reabilitare a spaţiilor publice din centrul istoric, realizate de Romprest SA, au fost încheiate în decembrie 2015. Au rămas în execuție, până la finele lunii ianuarie 2016, lucrările de ”punere în valoare a vestigiilor istorice descopeite cu ocazia săpăturilor de descărcare de sarcină”. Lucrari adjudicate de SC Corint SRL din Alba Iulia pentru 2 milioane de euro și care în ultimele zile de februarie se refac după ce muncitorii trimiși pe teren de companie și-au bătut joc de timișoreni, pe banii lor. ( Foto: Adrian Pîclișan)