Lucrările de construcție a podului peste Prut de la Ungheni vor începe în această primăvară. Când va fi posibilă circulația

Lucrările de construcție a podului peste Prut de la Ungheni vor începe în această primăvară. Când va fi posibilă circulațiaVizită de lucru la Ungheni. Sursa foto: www.facebook.com/midr.gov.md

Republica Moldova. Lucrările de execuție a podului rutier peste Prut de la Ungheni vor începe pe 26 aprilie 2025. Informația a fost prezentată de secretarul de stat al Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii din România, Irinel Ionel Scrioşteanu, care a efectuat împreună cu vicepremierul Vladimir Bolea o vizită la locul unde va fi construit podul.

Podul de la Ungheni este primul din seria celor cinci poduri noi peste Prut, pe care autoritățile de la Chișinău și București planifică să le construiască.

Când va fi posibilă circulația pe noul pod

Potrivit lui Irinel Ionel Scrioşteanu, acesta este primul pod nou peste Prut după peste 60 de ani, reprezentând un moment istoric pentru românii de pe ambele maluri ale Prutului.

„Contractul de proiectare și execuție a lucrărilor la podul de la Ungheni a fost semnat anul trecut. Denumirea acestuia va fi „Podul de Flori”, în cinstea podului de flori de acum 35 de ani. Am discutat cu toate părțile implicate în acest proiect despre aspectele organizatorice necesare pentru un start bun. Am obținut deja în timp record Certificatul de urbanism și în Republica Moldova. Documentația pentru autorizația de construire este finalizată”, a spus Irinel Ionel Scrioşteanu.

Proiectul podului peste Prut de la Ungheni

Proiectul podului peste Prut de la Ungheni. Sursa foto: www.facebook.com/midr.gov.md

Oficialul român a menționat că, din toamna anului 2026, va fi posibilă circulația pe acest pod, cu descărcările provizorii în drumurile din proximitate, până la finalizarea Autostrăzii Unirii în 2029-2030.

Contractul prevede execuția a 261 m lungime - pod nou peste Prut, două benzi pe sens + trotuar, 13 m lățime pod nou (Etapa I) + 11,25 m (Etapa II), 8 m lățime parte carosabilă, 1 km lungime traseu, 4 x 3,75 m parte carosabilă drum de legătură și un punct de control pentru trecerea frontierei. Acesta va fi dotat cu parcări pentru autovehicule mari, autoturisme și spații închise destinate verificării amănunțite a autoturismelor și tirurilor.

Inițiativă din cadrul proiectul Autostrăzii Unirii

Podul peste Prut de la Ungheni face parte din proiectul Autostrăzii Unirii A8. Acesta va avea un punct de trecere a frontierei, care va interconecta infrastructurile rutiere între ambele state. Este vorba de: Autostrada Târgu Mureș – Iași – Ungheni – frontiera de stat (pe teritoriul României) și Drumul național R1 Chișinău – Ungheni – frontiera cu România (pe teritoriul Republicii Moldova).

Durata contractului este de 24 de luni. Din această perioadă, termenul de 6 luni este pentru proiectare și 18 luni pentru execuție. Sursa de finanțare este asigurată din fonduri europene nerambursabile, în valoare de peste 151,68 milioane lei românești, fără TVA, prin Mecanismul pentru Interconectarea Europei.

Mai multe poduri peste Prut

La începutul acestui ani, autoritățile române au anunțat că patru poduri noi vor fi construite peste râul Prut. Ionel Scrioșteanu a subliniat că, pentru prima dată, în programul de Guvernare a fost asumată construirea podurilor peste Prut. Astfel, până în anul 2030, va fi dublat numărul podurilor rutiere existente.

Primul din cele patru poduri noi este Stânca (RO) - Costești (MD). Acesta va fi amplasat pe teritoriul județului Botoșani și al raionului Râșcani, la sud de actualul punct vamal.

Podul Leova-Bumbăta

Podul Leova-Bumbăta. Sursa foto: mai.gov.md

Cel de-al doilea este podul Bumbăta (RO) - Leova (MD). Acesta va fi localizat în estul României, la nivelul județului Vaslui și în sud-vestul Republicii Moldova, la nivelul Raionului Leova.

Un alt pod nou este Falciu (RO) - Leca (MD). Acesta va fi amplasat pe teritoriul județului Vaslui și al Raionului Cantemir. Cel de-al patrulea pod este Raducaneni (RO) - Barboieni (MD). Acesta va fi localizat în estul României, la nivelul județului Iași și în vestul Republicii Moldova, la nivelul Raionului Nisporeni.

Valoarea totală estimată pentru realizarea primei etape de proiectare a celor patru poduri peste Prut este de 1.100.000 lei fără TVA, pentru fiecare lot în parte. Sursa de finanțare este asigurată de la bugetul de stat. Termenul de elaborare a Studiului de Fezabilitate este 12 luni.

Ne puteți urmări și pe Google News