Lucrări expuse de către Tate Gallery din Londra pot fi văzute și licitate și în România. Arta se simte

Lucrări expuse de către Tate Gallery din Londra pot fi văzute și licitate și în România. Arta se simte

Arta se simte. Asta ar spune multă lume. De la specialiști la entuziaști. Lavacow face un pas mai departe și îndeamnă publicul chiar să o simtă, nu doar vizual și olfactiv, ci chiar tactil. Cu toții ne amintim, încă din copilărie, de vizitele prin muzeele de artă când ni se interzicea să atingem operele de artă, să nu le stricăm, să nu le murdărim, să nu le anulăm calitatea artistică. Lavcom invită iubitorii de frumos să-și folosească toate cele 6 simțuri (al șaselea fiind imaginația fiecăruia) pentru a descoperi creațiile artiștilor români contemporani și nu numai.

Asta ar spune multă lume. De la specialiști la entuziaști. Lavacow face un pas mai departe și îndeamnă publicul chiar să o simtă, nu doar vizual și olfactiv, ci chiar tactil. Cu toții ne amintim, încă din copilărie, de vizitele prin muzeele de artă când ni se interzicea să atingem operele de artă, să nu le stricăm, să nu le murdărim, să nu le anulăm calitatea artistică. Lavacow, singura casă internațională de licitații exclusiv online din România și divizie Artmark, pune vechile regulile pe pauză și invită iubitorii de frumos să-și folosească toate cele 6 simțuri (al șaselea fiind imaginația fiecăruia) pentru a descoperi creațiile artiștilor români contemporani și nu numai. Primul care invită la o cunoaștere mai amănuțită este Paul Neagu. Recunoscut drept un excepţional artist londonez de origine română, cu o mare influenţă asupra generaţiilor de sculptori britanici şi europeni, Neagu este unul din puținii sculptori români, care, alături de Constantin Brâncuși, a reuşit performanţa ca lucrările sale să fie expuse şi achiziţionate de către Tate Gallery din Londra. În acest context, Licitația Lavacow de Primăvară aduce publicului din România opera "Bronze Hand", care completează seria compusă din alte două lucrări, "Full Hand" și "Empty Hand", aflate deja în colecția Muzeului Tate. Toate cele trei opere au fost create în aceeași perioadă – anii ´70 – ´71, însă valoarea operei din licitația Lavacow este cu atât mai mare având în vedere proveniența importantă – colecția Marina Dimitropoulos, una dintre cele mai selecte colecții de artă românească. Opera "Bronze Hand" este estimată între 2.000 și 4.000 euro, având dimensiuni similare cu ale celorlalte două. Toate cele trei opere menționate pot fi dezmembrate și reconstruite de spectator, servind astfel scopului lui Neagu de a demonstra că poți "pătrunde mai bine în esența lucrurilor, mai complet, cu ajutorul degetelor și a membranelor decât cu cei doi ochi – obosiți, pervertiți, superficiali".

A educat câteva dintre elitele sculpturii britanice din ultimii 20 de ani, cum ar fi Anish Kapoor, Tony Cragg, Richard Deacon, Anthony Gormley şi Rachel Whiteread, primii doi fiind și câștigători ai premiului Turner. Neagu a continuat să lucreze, mai ales să picteze până în mai 2004, când problemele sale de sănătate au inceput să se agraveze.  Lucrările lui Neagu au fost expuse în galerii şi muzee renumite, cum ar fi Tate Gallery, Muzeul de Artă Modernă (Oxford), Whitechapel Gallery, Serpentine Gallery, Institutul de Artă Contemporană, Muzeul de Artă Queens (New York) şi Muzeul de Artă Contemporană (Los Angeles), precum şi cu ocazia Bienalei de la Veneţia.  Sculpturile, desenele şi lucrările/ performance-urile pot fi întâlnite atât în colecţii private, cât şi în colecţiile muzeelor cum ar fi: Tate Gallery, British Museum, Victoria and Albert Museum (Londra), Philadelphia Art Museum, Tochigi Museum (Japonia) şi Muzeul Naţional de Artă din Bucureşti. Expoziţia retrospectivă "Paul Neagu: opera timpurie" a avut loc în 2003, fiind găzduită de Tate Gallery. Recordul de autor al lui Paul Neagu este de 16.000 euro pentru sculptura "Edgerunner" tranzacționată în aprile 2013 la Artmark.

Alte nume importante atât la nivel național, cât și internațional, prezente în licitație sunt Marcel Iancu, Florin Mitroi, Ovidiu Maitec, Florica Prevenda, Ștefan Pelmuș, Natalia Dumirescu, Dumitru Gorzo, Valeriu Mladin și Mircea Suciu. Cel din urmă participă în licitia Lavacow online cu cea mai valoroasă operă sub aspect financiar scoasă la vânzare publică până acum în România, "Privacy", estimată între 8.500 – 9.000 euro.

Mircea Suciu, lucrarea Privacy

Mircea Suciu, alături de Adrian Ghenie, Victor Man, Marius Bercea, Ciprian Mureșan și Șerban Savu, este unul dintre artiștii emblematici ai Școlii de la Cluj, care a oferit în ultimii ani artiști foarte apreciați de forumul internațional. Mircea Savu a expus în Franța, Italia, SUA, Olanda, Belgia, Ungaria, Turcia și Cehia, iar acum este reprezentat de Galeria Zeno X din Belgia.

Licitația Lavacow de Primăvară oferă publicului internațional ocazia de a achiziționa opere importante de artă contemporană românească, cu potențial investițional deosebit la valori încurajatoare. Astfel, pentru 1.000 euro, iubitorii de artă pot licita online pentru Horia Bernea, Margareta Sterian, Corneliu Baba, Gili Mocanu, Natalia Dumitresco, Ion Bârlădeanu, Ștefan Pelmuș și mulți alții. Din selecția de artă internatională, publicul va putea alege lucrări de Marc Chagall, Andy Warhol, Mark Kostabi sau Damien Hirst.

Câteva opere din Licitația Lavacow de Primăvară pot fi admirate la Palatul Cesianu-Racoviță, str. C.A. Rosetti, nr. 5 până marți, 29 martie, atunci când publicul va putea licita exclusiv online, din intimitatea propriei case sau chiar în timp ce servește cina cu prietenii la restaurantul preferat. Licitația începe la ora 20:00, pe www.lavacow.com!