LSRS, o alternativă pentru studenţii români din Italia

LSRS, o alternativă pentru studenţii români din Italia

Din primăvara acestui an, Liga Studenţilor Români din Străinătate a inaugurat o filială a organizaţie şi în Italia, la Bologna.

Coordonatorul filialei, Ioan Eugen Popiţiu este de părere că toţi tinerii români care studiază în Italia ar trebui să participe la evenimente de promovare a României în străinătate. În acelaşi timp Popiţiu a vorbit într-un interviu acordat ziarului Gazeta Românească despre intenţiile şi activitatea pe care LSRS le are în peninsulă.

Ioan Eugen Popiţiu este originar din Zalău, în prezent student în cadrul "ALMA MATER STUDIORUM", de la Universitatea din Bologna. Din anul 2006, urmează cursurile Facultăţii de Ştiinţe Politice cu specializarea Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale. Din luna aprilie a acestui an a devenit coordonatorul Ligii Studenţilor Români din Străinătate - Filiala Italia.

Menţinerea legăturii cu ţara precum şi reprezentarea intereselor şi drepturilor studenţilor români din străinătate sunt în opinia lui Ioan Eugen Popiţiu principalele priorităţi pentru LSRS. "Odată ajunşi pe alte meleaguri, mulţi dintre studenții români pierd legătura cu ţara, mai ales dacă nu au acces la asociații studențești românești care activează în zona lor. LSRS reprezintă primul și singurul for care se adresează tuturor studenților și absolvenţilor români ai universităţilor din străinătate".

Ne puteți urmări și pe Google News

Liant între studenţii români din Italia

LSRS este o organizaţie non-guvernamentală, ce a luat fiinţă din ianuarie 2008, pornind de la constatarea unei realităţi simple și evidente: creşterea rapidă a numărului de studenți și absolvenţi români ai universităţilor din străinătate.

Intenţia LSRS este de a fi un liant pentru intelectualii şi studenţii români din Italia. "Dorim ca în viitor să participăm la diverse evenimente organizate împreună cu alte organizaţii non-profit atât din ţară, cât şi în Italia pentru promovarea elitei intelectuale româneşti. De asemenea, cu sprijinul oficialităţilor române din Italia, dorim să paticipăm la evenimentele cu caracter cultural, pentru a atrage atrage şi motiva cât mai mulţi tineri dornici de a studia în aceasta ţară. Urmărim astfel, crearea unei reţele de intelectuali români care prin networking să ajute la consolidarea identităţii comunităţii studenţilor şi absolvenţilor români din Italia şi din lumea întreagă. Să recunoaștem efortul și meritele tinerilor români care doresc să dobândeasca o educație la nivel înalt în străinătate, să facilităm înscrierea lor la instituțiile de profil, și să contribuim la acomodarea lor într-un mediu nou."

Referitor la numărul membrilor filialei din Italia, Popiţiu este optimist, statisticile indicând aproximativ 3.000 de români aflaţi la studii în peninsulă. "Momentan numărul membrilor este în continuă creştere, iar statisticile statului italian sunt foarte promiţătoare, se vorbesc de cifre care ating 3.000 de studenţi români aflaţi la studii în Italia. Odată cu începutul noului an academic numărul studenţilor va creşte şi odată cu acesta va creşte şi numărul membrilor".

Deşi înfiinţată de puţin timp în Italia, LSRS Italia a reacţionat printr-o scrisoare deschisă trimisă autorităţilor italiene, faţă de campania negativă din presa italiană. "Cel mai de seamă proiect al filialei din Italia al LSRS de până acum îl reprezintă scrisoarea deschisă către autorităţile italiene, în care LSRS a încercat să dea un răspuns ferm şi de a lua atitudine faţă de calomniile aduse la adresa românilor din Italia. În cadrul proiectelor de viitor dorim să ne facem simţită prezenţa prin participarea la diverse manifestaţii cu caracter cultural organizate de ambasada şi consulatele României in Italia. Pe lângă aceastea, dorim să începem anul universitar în forţa şi să creem parteneriate cu universităţile italiene în care LSRS-ul sa fie liantul între conducere şi studenţii români."

LSRS nu face campanie politică niciunui partid din România. "Noi, ca şi ONG, am încercat să colaboram cu cât mai multe asociaţii, ONG-uri, iar în ceea ce priveşte viaţa politică încercăm să păstrăm echidistanţă. Noi am invitat mereu reprezentanţii partidelor din România, dar prin decizia de neprezentare a unei tabere nu înseamnă că noi favorizăm anumite grupuri politice. Sprijinul activ al oamenilor politici poate să ne fie de real folos comunităţilor în care trăim, iar de aceea noi ca studenţi români în străinătate, milităm pentru aceleaşi lucruri: o comunicare mai bună, rezolvarea anumitor probleme şi nu în ultimul rând o îmbunătăţire a imaginii românilor în Italia."

Ioan Eugen Popiţiu insistă să se înţeleagă faptul că LSRS urmăreşte strict interesele celor care studiază în Italia, fără a exista un beneficiu material sau politic. "Beneficiile de a fi în LSRS nu sunt de ordin financiar sau politic. Principalul avantaj este cel de a socializa şi de a-ţi face conexiuni de natură academică. Fie că sunt interesat de un studiu universitar, de perfecţionare, post universitar sau de cercetare, prin sursele potrivite se poate ajunge la rezultate şi performante deosebite. LSRS-ul caută să reprezinte interesele şi drepturile studenţilor români din străinatate. Pe lângă avantajul menţionat mai sus, respectiv cel de networking, românii care doresc să plece la studii în străinătate pot beneficia de consiliere din partea staffului LSRS." Ce sfaturi ai avea pentru un absolvent de liceu din România, care ar dori să studieze în Italia? Să nu mai stea pe gânduri! Nu vreau să se înţeleagă greşit, apreciez efortul atât al studenţilor din România, cât şi al profesorilor, iar mai nou am observat că lucrurile sunt pe drumul cel bun, dar punctul forte al studiului în străinătate este că aici se deschid noi perspective în carieră. Prin perseverenţă, seriozate şi muncă, se poate, iar la Gala LSRS din 6 ianuarie, carierele universitare ale unor studenţi români de succes ce studiază în strainatate au fost premiate. Eu am venit la studii universitare în Italia ăn 2006, în perioada în care încă mai era necesară viza, dar de atunci procedeul s-a simplificat foarte mult. Momentan dosarul trebuie să conţină: - diplomă de bacalaureat - Autentificată de Inspectoratul Şcolar şi apoi legalizată de către Prefectura cu Apostila conform Convenţiei de la Haga. - copie conformă cu originalul efectuată de notar public şi legalizată cu Apostilă la Tribunal în original - traducere efectuată de traducător autorizat, legalizată de notar public cu Apostilă la Tribunal în original - foaia matricolă pentru anii de liceu autentificată de Inspectoratul Şcolar şi apoi legalizată de către Prefectura cu Apostilă conform Convenţiei de la Haga. - copie conformă cu originalul efectuată de notar public şi legalizată cu Apostilă la Tribunal în original - traducere efectuată de traducător autorizat, legalizată de notar public cu Apostilă la Tribunal în original - adeverinţă de confirmare din partea liceului absolvit - în original copii xerox ale acestei documentaţii Cu dosarul conţinând aceste documente viitorul student se poate prezenta la biroul de înscriere unde va beneficia de avantajele de care se bucură orice student comunitar.

Ioan Eugen POPIŢIU, Coordonator LSRS Italia, ioaneugen.popitiu@it.lsrs.ro