Lovituri pline de năduf la oină

Lovituri pline de năduf la oină

Gâlceavă şi acuze la cea mai săracă federaţie sportivă din România.

Socotită drept sportul naţional al românilor, oina mai trăieşte în acest moment doar legată la aparate. Răsfăţată înainte de Revoluţie, oina a fost marginalizată după 1990, când o mulţime de cluburi au fost desfiinţate, iar interesul celor implicaţi în fenomen a dispărut aproape complet.

Cu un buget de subzistenţă de doar 40.000 de lei (aproape 13.000 de euro) pe an, Federaţia Română de Oină (FRO) poate fi considerată una dintre cele mai amărâte organizaţii aflate sub tutela Agenţiei Naţionale pentru Sport.

În ciuda sărăciei, scandalurile nu lipsesc. De cinci ani secretar general al FRO, Aurel Buleu este ţinta atacurilor a doi colaboratori, Fănel Alexe şi Mihai Tociu. Aceştia au fost deja excluşi din biroul federal la Adunarea Generală desfăşurată sâmbăta trecută. Alexe şi Tociu, care nu recunosc legalitatea adunării, îl acuză pe Buleu că de ani buni pune interesul personal deasupra celui al oinei. Concursuri fictive Fănel Alexe, care spune că e de peste 35 de ani în oină, a fost omul care l-a propus pe Buleu în funcţia de secretar general, iar apoi l-a sprijinit. Acum îl reneagă. „Nu există o evidenţă reală a jucătorilor legitimaţi. S-au raportat competiţii care nu au avut loc în realitate, pierderea unor dosare de competiţii şi întocmirea altora în care numărul echipelor a fost mărit! Cred că, în acest fel, în fiecare an a băgat în buzunare o mulţime de bani“, sunt doar câteva dintre acuzaţiile pe care Alexe şi Tociu le aduc lui Aurel Buleu. „Nu există niciun interes pentru a păstra vie istoria acestui sport“, mai spune Tociu, cel care se află în posesia singurei maşinării de confecţionat mingi de oină şi administratorul singurului site de specialitate (www.oina.ro). Buleu: „Îmi dau demisia“ Pe de altă parte, Buleu se apără şi spune că acuzaţiile sunt simple calomnii. „Tocmai de aceea, la ultima Adunare Generală nu i-a mai ales nimeni“, ne-a mărturisit federalul, care ne-a dezvăluit că s-a hotărât să renunţe, de bună voie şi nesilit de nimeni, la funcţie. „Vreau să-mi dau demisia din motive de sănătate. Nu imediat, pentru că le-am promis noilor membri ai biroului federal că îi voi ajuta o perioadă. Apoi, până pe 15 ianuarie 2008, va trebui să răspund în scris acuzaţiilor celor doi“, ne-a mai spus secretarul general al federaţiei de oină. Trei echipe la un turneu final Zeci de echipe şi o mulţime de competiţii de oină existau în România înainte de 1989. „În acest moment avem 15 cluburi afiliate“, dezvăluie Aurel Buleu, dar nici el nu e sigur că acesta e numărul exact.

Anul trecut, un turneu final de campionat naţional a adunat la start doar trei echipe! „Cu banii pe care îi avem facem minuni. Din 400 de milioane de lei vechi, cât avem buget, 260 de milioane se duc pe salariile angajaţilor. Mai rămân 140! Ce să faci mai repede cu banii ăştia? Ce să mai furi din aceşti bani, când o competiţie cât de cât ca lumea costă 50-80 de milioane de lei vechi?“, explică Buleu. „Din necunoaş terea legislaţiei şi a altor probleme vin acuzele la adresa mea“, mai spune secretarul general al federaţiei.

Ne puteți urmări și pe Google News