Lovitură usturătoare pentru Liviu Dragnea! Decizia judecătorilor îl pune la pământ. E definitivă

Lovitură usturătoare pentru Liviu Dragnea! Decizia judecătorilor îl pune la pământ. E definitivă Liviu Dragnea. Sursa: arhivă EVZ

Lovitură teribilă pentru fostul şef al PSD, Liviu Dragnea. Ultima decizie a judecătorilor de la Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) îl pune la pământ. Aceştia au decis să respingă recursul pe excepție de neconstituționalitate, ce fusese depus de fostul președinte al Camerei Deputaţilor. Decizia instanţei este definitivă.

Lovitură primită de Liviu Dragnea, fostul șef al PSD, astăzi. Vestea a venit de la Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ). Magistrații de la Curtea Supremă au decis să respingă recursul pe excepție de neconstituționalitate, în dosarul ce viza cererea de revizuire a cauzei în care a fost condamnat definitiv la 3 ani şi 6 luni de închisoare.

Decizia pe care au luat-o magistrații de la Curtea Supremă

„Astăzi, ICCJ în completul de 5 judecători i-a respins Recursul pe excepție de neconstituționalitate, în dosarul nr 1709/1/2021/a1.1 Recurnet Dragnea Liviu Nicolae.

21.03.2022 11:00 Complet de judecată: Completul Penal 2 - 2022 Numărul documentului de soluționare: 30/2022 Data documentului de soluționare: 21.03.2022 Tipul documentului de soluționare: Hotarâre Soluție: Respins recurs - Nefondat Detalii soluţie: d.p. nr. 30: Respinge, ca nefondat, recursul formulat de recurentul Dragnea Liviu Nicolae împotriva încheierii din data de 18 octombrie 2021, pronunţate de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Completul de 5 Judecători, în dosarul nr. 1709/1/2021/a1. În baza art. 275 alin. (2) din Codul de procedură penală, obligă recurentul la plata sumei de 200 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare către stat. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 21 martie 2022”, se precizează în minuta instanței.

Ne puteți urmări și pe Google News

Decizia nefavorabilă luată de magistrații, anul trecut

Anul trecut, un complet de la Înalta Curte de Casație și Justiție a decis, cu majoritate, să respingă ca inadmisilă cererea de revizuire formulată de revizuentul Dragnea Nicolae Liviu împotriva sentinței penale nr.377/21.06.2018 a ICCJ – Secția Penală pronunțată în dosarul nr.2628/1/2016. Decizia judecătorilor de la instanța supremă a fost atacată atunci cu apel de avocatul fostului lider PSD.

Liviu Dragnea a depus acţiunea în noiembrie 2020, în condiţiile în care instanţa supremă i-a respins anterior alte căi extraordinare de atac împotriva condamnării – recurs în casaţie, contestaţie în anulare şi un recurs în drept intitulat „habeas corpus”.

Când se poate formula cererea de revizuire

Potrivit Codului de procedură penală (art. 453), revizuirea hotărârilor judecătoreşti definitive, cu privire la latura penală, poate fi cerută când:

– s-au descoperit fapte sau împrejurări ce nu au fost cunoscute la soluţionarea cauzei şi care dovedesc netemeinicia hotărârii pronunţate în cauză;

– hotărârea a cărei revizuire se cere s-a întemeiat pe declaraţia unui martor, opinia unui expert sau pe situaţiile învederate de un interpret, care a săvârşit infracţiunea de mărturie mincinoasă în cauza a cărei revizuire se cere, influenţând astfel soluţia pronunţată;

– un înscris care a servit ca temei al hotărârii a cărei revizuire se cere a fost declarat fals în cursul judecăţii sau după pronunţarea hotărârii, împrejurare care a influenţat soluţia pronunţată în cauză;

- un membru al completului de judecată, procurorul ori persoana care a efectuat acte de urmărire penală a comis o infracţiune în legătură cu cauza a cărei revizuire se cere, împrejurare care a influenţat soluţia pronunţată în cauză;

– când două sau mai multe hotărâri judecătoreşti definitive nu se pot concilia;

– hotărârea s-a întemeiat pe o prevedere legală ce a fost declarată neconstituţională după ce hotărârea a devenit definitivă, în situaţia în care consecinţele încălcării dispoziţiei constituţionale continuă să se producă şi nu pot fi remediate decât prin revizuirea hotărârii pronunţate.