Lovitură teribilă pentru şoferi! Ce se întâmplă, de fapt, cu preţul benzinei. Decizii ale liderilor UE

Lovitură teribilă pentru şoferi! Ce se întâmplă, de fapt, cu preţul benzinei. Decizii ale liderilor UE Sursa: Tatiana Golmer | Dreamstime.com

Miercuri, 17 martie, prețul petrolului a înregistrat o scădere, a cincea la număr în ultimele șase zile. Acest lucru se întâmplă în contextul negocierilor de pace dintre Rusia și Ucraina care par să înregistreze progrese notabile, dar și pentru că stocurile din SUA au fost în creștere.

De peste două săptămâni, prețul petrolului este caracterizat de o instabilitate ridicată, iar în ultima lună, contractele de referință au tot variat, înregistrând valori record, atât în intervalul minimum, cât și în cel maximum, raportat la a doua jumătate a anului 2020.

Fluctuații masive în rândul contractelor de referință

Petrolul Brent a înregistrat o valoare inconsecventă, într-un interval de 6 dolari, variind de la 97,55 dolari, până la prețul de 103,70 dolari. Apoi s-a stabilizat la valoarea de 98,02 dolari, în scădere cu 1,9%.

Pe piața americană, de referință este țițeiul numit West Texas Intermediate (WTI), care a înregistrat o scădere de 1,5%, ajungând la 95, 04 dolari per baril.

Ne puteți urmări și pe Google News

Pe fondul incertitudinilor date de aprovizionarea cu resurse din Rusia, petrolul Brent a atins, într-o perioadă scurtă de timp, 139 de dolari per baril. Acum, prețul a scăzut cu mai mult de 40 de dolari, chestiune care nu bucură analiștii economici, care se gândesc că optimisul nu este o soluție în clipa de față, mai ales că nu se cunosc evoluțiile viitoare ale sistemului internațional.

Sancțiunile impuse de Occident au perturbat exportul de petrol rusesc

Furnizarea de resurse energetice din Rusia a fost îngreunată sau chiar sistată, dat fiind faptul că SUA și statele membre UE au dorit sancționarea lui Vladimir Putin, împreună cu întreaga sa țară, după atacul asupra Ucrainei din 24 februarie.

Comercializarea țițeiului rusesc a înregistrat scăderi masive, în perioade scurte de timp, astfel că zilnic, peste 4-5 milioane de barili nu au putut fi livrate contractorilor.

De ce nu este posibil să se oprească importurile de petrol şi gaze rusești în Europa

Premierul olandez, Mark Rutte, a declarat într-o conferință de presă comună avută cu Emmanuel Macron, că nu este posibil ca Europa să oprească imediat importurile de petrol și gaze rusești. Acesta a mai subliniat faptul toate țările europene trebuie să facă mai întâi o aprovizionare.

Premierul olandez Mark Rutte a declarat miercuri că nu este în favoarea întreruperii aprovizionării cu petrol și gaze rusești, deoarece acest lucru ar fi nesustenabil pentru țările membre ale Uniunii Europene.

„Trebuie să discutăm despre vulnerabilitățile noastre în ceea ce privește dependența noastră de petrolul rus și gazul ruseşti. Nu aș pleda pentru întreruperea aprovizionării cu petrol și gaze din Rusia astăzi, nu este posibil pentru că avem nevoie de aprovizionare și acesta este adevărul inconfortabil”, a spus Mark Rutte, în timpul conferinței de presă comune cu președintele francez Emmanuel Macron, la Paris.

Ce soluții sunt recomandate tuturor țărilor din blocul comunitar

Premierul Justin Trudeau s-a întâlnit luni la Londra cu premierul britanic Boris Johnson și cu prim-ministrul olandez Mark Rutte, unde a promis că va ajuta țările europene care nu mai folosesc energia rusă.

Toți cei trei lideri au fost de acord că Rusia nu mai este un furnizor de încredere de petrol și gaze, dar Europa nu poate închide încă robinetele, iar Trudeau a fost vag în ceea ce privește cât de mult poate oferi Canada ca înlocuitor.

„Ceea ce vedem este o schimbare în Europa și în alte părți că Rusia nu mai este un partener de încredere. Ceea ce președintele rus Vladimir Putin a rupt aici este încrederea. Vom fi acolo pentru a sprijini, pe măsură ce lumea trece peste petrolul rusesc și, într-adevăr, dincolo de combustibilii fosili, să avem mai multe surse regenerabile în mixul nostru”, a spus Trudeau.

Între timp, Rutte a spus că nu este posibil ca țara sa nu este pregătită să renunțe la gazul rusesc imediat. „Realitatea dureroasă este că suntem încă foarte dependenți de gazul și petrolul rusesc”, a spus premierul olandez.

În lumina invaziei Ucrainei de către Rusia, premierul britanic, Boris Johnson, a promis o „strategie de aprovizionare cu energie” pentru țara sa, care include mai multe surse nucleare și regenerabile.

Șeful politicii climatice al Comisiei Europene spune că UE ar putea renunța la gazul rusesc în decurs de ani și ar putea începe procesul în câteva luni.

„Nu este ușor, dar este fezabil”, a spus Frans Timmermans Comitetului de Mediu al UE, relatează nationalpost.