Prețul porumbului din 2019 este la nivelul de acum nouă ani, se plâng fermierii români care au cultivat porumb.
Aceștia sunt supărați că de la începutul campaniei de recoltare prețul oferit pentru porumb este foarte mic , existând temeri că pragul va scădea sub 50 de bani pe kilogram. Nici prețul de la bursele de cereale nu pare a fi unul convenabil pentru  producătorii români de porumb, existând pericolul că achizițiile să nu fie semnificative din cauza cererii scăzute în zootehnie, unde fermele de porci au fost afectate de pesta porcină.

În județul Mehedinți, prețurile la cereale nu sunt convenabile pentru agricultori. „La grâu prețul e 60 de bani/kg la momentul ăsta. La porumb prețul e 50 de bani, iar la floarea-soarelui 1-1,1 lei”, -a declarat fermierul Cornel Stroescu, proprietarul grupului de firme Hastro Sovarna din județul Mehedinţi, citat de agrointel.ro.

Fermierul mehedințean spune că în prezent prețul la porumb este același ca în 2010 și că există posibilitatea ca prețul să coboare sub 50 de bani. „50 de bani a fost prețul la porumb și în 2010. Dar cât era euro atunci și cât este acum? Și încă nu a intrat la recoltat vestul țării, pentru că în acel moment prețul porumbului va mai scădea, va ajunge sub 50 de bani, 45-47 de bani va fi. Sper să mă înșel!”, a declarat Cornel Stroescu, fermier din Mehedinți,  pentru agrointel.ro. Și în alte zone ale țării fermierii se confruntă cu aceeași problemă , fiind nevoiți să stocheze cerealele.  În județul Ilfov, prețul porumbului este puțin peste 50 de bani, ceva mai mare ca în județul Mehedinți, însă prețul grâului este mai mic de 60 de bani.

„Prețul cerealelor a luat-o deja mult în jos. Prețul la grâu a ajuns sub 0,55 lei, porumbul 0,52. La porumb au fost contractele forward la început cu prețuri între 0,65 și 0,68 și acum e 0,5-0,52. Suntem obligați să stocăm, am pe stoc până acum 6 mii și ceva de tone de grâu, iar eu nu sunt un fermier care să produc numai pe stoc. Stăm cu cantități mari pe stoc, deja supraviețuim din liniile de credit și din avansurile de la APIA”. a declarat fermierul Gheorghe Preda, administratorul exploatației agricole Geo&Costi Agrostar din județul Ilfov.

Prețul porumbului la Bursa de Cereale  din România pare să nu țină cu fermierii care au pariat pe cultura de porumb.  În săptămâna 4-11 septembrie, o tonă de porumb avea un preț de 570 de lei în zona de vest, de 662 de lei în zona de est și de 609 în zona de sud a României. Porumbul MATIF este cotat mai bine  decât cel românesc, la Bursa din Paris, pentru cantitățile contractate ieri cu livrare în noiembrie, prețul porumbului find în urcare ușoară, de 0,6%, ajungând la 163,75 de euro pe tonă. În urmă cu un an, porumbul MATIF era cu 7,1% mai scump. Săptămâna trecută, conform Uniunii Europene, prețul porumbului FOB din Bordeaux era de 166 de euro pe tonă. Prețul porumbului în contractul de livrare din decembrie la Bursă din Chicago a crescut și el cu 1,4 % la 147,2dolari pe tonă, iar în ultimul an a crescut cu 11 %.. Prețul stabilit ieri este cel mai ridicat începând cu 12 august anul acesta.