Lovitură pentru Ucraina, în plin război! Liderii europeni i-au dat interzis în UE: „Nicio țară nu a aderat peste noapte”
- Sabina Popescu
- 11 martie 2022, 12:24
După ore întregi de dezbateri privind războiul declanșat de Rusia, în cadrul summit-ului informal al Consiliului European de la Palatul Versailles, liderii europeni au condamnat, vineri, „agresiunea militară neprovocată și nejustificată” și au promis să sprijine neclintit Ucraina și refugiații care fug din calea invaziei. Cu toate acestea, autoritățile europene nu au reușit să ajungă într-un punct comun privind aderarea rapidă a Ucrainei la UE, așa cum a cerut anterior președintele Volodymyr Zelensky.
În cadrul summit-ului informal al Consiliului European de la Palatul Versailles, liderii europeni „au recunoscut aspirațiile europene și alegerea europeană a Ucrainei” și au menționat că cererea de aderare a fost transmisă „rapid” Comisiei Europene pentru „avizul său” - etapa inițială a unui proces lung pentru a fi declarată țară candidată și pentru a începe negocierile de aderare.
Cererea de aderare a Ucrainei la UE a fost trimisă Comisiei Europene
Cu toate acestea, ei au semnalat, de asemenea, dorința de a apropia Ucraina din punct de vedere politic de UE în timp ce are loc acest proces: „În așteptarea acestui lucru și fără întârziere, ne vom consolida în continuare legăturile și ne vom aprofunda parteneriatul pentru a sprijini Ucraina în urmărirea parcursului său european. Ucraina face parte din familia noastră europeană”.
Declarația a fost publicată la scurt timp după ora 03.00 dimineața, la finalul primei zile a summit-ului de două zile. Nu a existat nicio reacție imediată din partea guvernului ucrainean.
Deși declarația a fost fără echivoc în exprimarea intenției UE de a ajuta Ucraina, inclusiv prin asistență politică și financiară și protecție temporară pentru refugiați, aceasta nu a oferit garanția de aderare pe care Zelensky o solicitase.
Procesul nu poate avea loc „de urgență”, așa cum a cerut Zelensky
O serie de țări UE, în frunte cu Olanda, au insistat că nu există nicio modalitate de a scurta procesul de aderare îndelungat, nici măcar pentru Ucraina, care se află sub un atac militar activ din partea Rusiei.
„Cred că am recunoscut cu toții situația extrem de dificilă în care se află Ucraina”, a declarat premierul olandez Mark Rutte la ieșirea de la locul de desfășurare a summit-ului, la primele ore ale dimineții de vineri. „Toată lumea este cu adevărat șocată”.
Rutte a insistat asupra faptului că UE tratează deja cererea Ucrainei cu o rapiditate fără precedent, dar a spus că evaluarea Comisiei Europene „va dura ceva timp - luni, poate ani, înainte de a se ajunge la ceva concret”.
În altă ordine de idei, președintele Emmanuel Macron a transmis, în cadrul summit-ului, că „o țară care se află în război nu poate adera la UE (în ritm de urgență - n.r.)”. Poziția lui a fost susținută și de Danemarca, ai cărei reprezentanți au spus că „nicio țară nu a aderat la blocul comunitar peste noapte”.
Liderii UE promit să ajute la „reconstrucția” Ucrainei
Liderii au promis o serie de alte tipuri de asistență pentru Ucraina. Președintele Consiliului European, Charles Michel, a evidențiat o propunere de a oferi o asistență suplimentară de 500 de milioane de euro prin intermediul așa-numitului instrument european pentru pace al UE, care este utilizat pentru a oferi ajutor militar Kievului.
Europenii promis, de asemenea, să ajute la reconstrucția Ucrainei după război - presupunând că țara încă există și nu a fost ocupată de președintele rus Vladimir Putin și de forțele sale.
„Ne-am angajat să oferim sprijin pentru reconstrucția unei Ucraine democratice după ce asaltul rusesc va înceta”, au declarat liderii europeni, potrivit Politico. „Suntem hotărâți să ne sporim și mai mult presiunea asupra Rusiei și a Belarusului. Am adoptat sancțiuni semnificative și rămânem pregătiți să acționăm rapid cu sancțiuni suplimentare”.
Președintele lituanian Gitanas Nausėda, a cărui țară a pledat pentru aprobarea cererii de aderare a Ucrainei în regim accelerat, a încercat să prezinte rezultatul ca fiind un progres major. „O noapte istorică la Versailles”, a scris el pe Twitter. „După cinci ore de discuții aprinse, liderii UE au spus DA eurointegrării Ucrainei”.
Acest „DA” general, însă, nu a fost niciodată pus la îndoială. Specificul a fost fudulizat prin limbaj birocratic.
În ceea ce privește tratarea cererii de aderare a Ucrainei, declarația liderilor a făcut referire la „dispozițiile relevante” ale tratatelor UE.
Se așteaptă verdictul final și pentru Moldova și Georgia
Acest lucru a permis țărilor care favorizează candidatura de aderare a Ucrainei să revendice un fel de victorie, deoarece tratatele stabilesc procedura de aderare la blocul comunitar. Dar tratatele stabilesc și multe alte lucruri, inclusiv criteriile de aderare și faptul că țările pot adera la UE doar cu acordul unanim al tuturor membrilor existenți.
În declarația lor, liderii europeni au menționat, de asemenea, că Consiliul European a solicitat Comisiei să emită un aviz cu privire la cererile de aderare din partea Moldovei și Georgiei.