Lovitură pentru românii cu credite bancare. „Ratele vor crește cu sume cuprinse între 100 şi 300 de lei pe lună”

Lovitură pentru românii cu credite bancare. „Ratele vor crește cu sume cuprinse între 100 şi 300 de lei pe lună”Sursa foto: EVZ

Datoriile românilor la bănci cresc în ritm alert. Dobânda-cheie se află în pericol de mărire pe măsură ce cursul valutar instabil și inflația pun presiune pe Banca Centrală. Cea mai devreme majorare ar putea să aibă loc în luna noiembrie, iar ratele românilor vor fi mai scumpe cu sume cuprinse între 100 şi 300 de lei pe lună, potrivit specialiștilor.

În luna iulie, cetățenii s-au împrumutat cu 6,3 miliarde de lei, mai mult cu 2, 1% față de luna iunie. În total, românii au de achitat băncilor 306 miliarde de lei. Cei care au luat credite bancare înainte de primăvara anului 2019 sunt deja afectați întrucât vechiul indice IRCC se află deja în creștere. ROBOR, la trei luni de zile, aduce un plus la rata lunară de 15 lei pentru acești români.

Vești proaste pentru românii cu credite bancare 

Amalia este unul dintre cetățenii care, la începutul acestui an, a decis să ia un credit imobiliar în valoare de 85.000 de euro pentru a-și cumpăra un apartament în municipiul București. Dobânda pe care trebuie să o plătească a fost calculată în funcție de indicele IRCC, care, în ultimele trei luni de zile, a înregistrat o valoare fixă - de 1, 25%, însă nu se știe dacă va mai rămâne la același nivel.

„Sunt pe cele trei luni de dinainte, cum s-a calculat dobânda. Dar să vedem de luna viitoare. Sunt îngrijorată că s-ar putea să crească dobânda în următoarele luni şi să sperăm că nu va fi pentru o perioadă îndelungată”, a spus tânăra.

Viitorul nu sună bine deloc. Banca Centrală se pregătește să majoreze dobânzile de două ori. Potrivit analiștilor, acest lucru ar putea să aibă loc în luna noiembrie și în luna ianuarie a anului 2022.

Banca Centrală se pregătește să majoreze dobânzile. Care este motivul

„Factorii care influenţează întotdeauna dobânda sunt inflaţia, riscul general al pieţei, probleme de lichiditate. Avem şi această dobândă reală care e legată de dezechilibrul dintre cerer şi ofertă de capital de pe piaţă”, a explicat Cristian Păun, profesor de economie.

Inflaţia e deja destul de sus. E deja 5,3%. Atunci BNR va majora dobânda-cheie. Ceea ce duce în lanţ la majorarea dobânzilor de către bănci. Ratele românilor vor fi mai scumpe cu sume cuprinse între 100 şi 300 de lei, pe lună” a precizat Adrian Câciu, analist economic, potrivit antena3.

Un român care a luat un credit pe 30 de ani, în valoare de 250 de mii de lei, avea în luna mai o rată lunară de 1.123 de lei, calculată la un indice ROBOR la 3 luni, de 1,5%. În condițiile în care același indice va ajunge la 2, 5%, clientul va plăti mai mult cu 144 lei pentru aceeași rată lunară.

Ne puteți urmări și pe Google News