Evenimentul Zilei > Social > Lovitură năucitoare pentru Gabriela Firea. Proiectul vinietelor a intrat în atenţia CNCD
Lovitură năucitoare pentru Gabriela Firea. Proiectul vinietelor a intrat în atenţia CNCD

Lovitură năucitoare pentru Gabriela Firea. Proiectul vinietelor a intrat în atenţia CNCD

După ce primarul general al Capitalei, Gabriela Firea a promovat un proiect în care prevede achiziţionarea unei viniete pentru toate autoturismele care intră în Capitală, preşedintele Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD), Asztalos Csaba, a afirmat că acesta este discriminatoriu.

„O vinietă pentru reducerea poluării poate fi impusă legal în funcție de gradul de poluare al autovehiculului și nu pe criteriul județului în care este înmatriculat un autovehicul”, precizează şeful CNCD.

„Autorul propunerii nu vine cu nicio statistică prin care să demonstreze că autovehiculele înmatriculate în afara Bucureștiului și a județului Ilfov sunt sursa majoră de poluare a Capitalei. Nu știu de ce am o presimțire că sursa principală, substanțială de poluare în Capitală provine de la autovehiculele înmatriculate tocmai în București și Ilfov.

Criteriul relevant în atingerea scopului legitim urmărit în acest caz este gradul de poluare al autovehiculelor și gradul de aglomerare a unor zone din București.

Astfel, o vinietă pentru reducerea poluării poate fi impusă legal în funcție de gradul de poluare al autovehiculului și nu pe criteriul județului în care este înmatriculat un autovehicul”, susține Asztalos Csaba.

Primarul general Gabriela Firea a anunţat că doreşte introducerea în dezbatere publică a unui proiect privind reducerea poluării în Bucureşti.

„Autoturismele care nu sunt înmatriculate în București și în zona metropolitană, adică județul Ilfov, la momentul pătrunderii în Capitală vor trebui să facă dovada că și-au achiziționat o vinietă: vinieta Oxigen B care va costa pentru o zi 10 lei, pentru un an 1900. Celelalte intervale vor fi prezentate de către directorii de specialitate. Repet, pentru mașinile înmatriculate în celalalte județe și în alte țări, inclusiv cele înmatriculate în Bulgaria”, a precizat Gabriela Firea, potrivit antena3.ro