Lovitura finală pentru Vladimir Putin! Decizia luată la cel mai înalt nivel. Ruşii nu mai au nicio şansă

Sursa foto: 244143863 © Scaliger | Dreamstime.com

Uniunea Europeană vrea să îi dea o lovitură economică substanțială lui Vladimir Putin, așa că pregătesc renunțarea la importurile de gaz rusesc. Pentru a putea fi pus în aplicare țelul de a înlocui până la finalul anului două treimi din gazul rusesc utilizat, trebuie să fie creat un plan, pe care Comisia Europeană îl va prezenta în această lună.

Kadri Simson, comisarul european pentru energie, a anunțat marți faptul că Comisia Europeană va prezenta în luna mai planul privind modul în care blocul comunitar poate renunța la două treimi din importul de gaze rusești până la finalul lui 2022.

Pentru a căuta cele mai convenabile alternative, Uniunea Europeană a contactat toți furnizorii majori de gaze. Planul pentru a renunța la gazul rusesc implică două variante. Fie va fi înlocuită utilizarea gazului cu energie regenerabilă sau, unde este posibil, prin economisirea energiei, a afirmat oficialul în Parlamentul European.

În urmă cu doar câteva zile, Paolo Gentiloni, comisarul european pentru energie, a anunțat faptul că Uniunea Europeană are ca reducerea dependenței de petrolul și gazul rusesc cu două treimi până la sfârșitul anului și la zero până la finalul lui 2027.

Majoritatea statelor europene au anunțat că vor renunța la importul de gaz rusesc până în 2027. Totuși, până atunci, ei rămân legați de Rusia pentru 26% din necesarul său de petrol și 40% din necesarul de gaze naturale. În 2021, UE a importat 155 miliarde metri cubi de gaze naturale din Rusia.

Ce variante alternative are România pentru a renunța la importurile de petrol și gaze rusești

Țara noastră este solidară cu Ucraina și a „răspuns unitar al statelor membre în actuala criza energetică, promovând totodată proiectele de interes la nivel național, cu impact benefic asupra stabilității energetice în regiune”, a declarat Virgil Popescu.

UE caută noi rute și furnizori pentru a înlocui importurile de gaze naturale și LNG pentru iarna următoare. Recent a fost lansată platforma Platforma Energetică UE pentru achiziția în comun a gazelor naturale. Ea va avea rolul de a agrega cerea din statele membre și de a încheia contracte de furnizare cu state terțe, altele decât Rusia.

România se află într-o situație stabilă, deoarece nu sunt încheiate contracte directe cu Gazprom. Totuși, pentru a ne asigura rezervele pentru iarna viitoare, trebuie luate măsuri din timp și umplerea depozitelor de gaze. În acest sens, oficialii de la noi din țară vor participa la primul grup de lucru regional, ca parte a Platformei Energetice UE, care va avea loc la Sofia.

Pentru România este importantă operaționalizarea și funcționarea la capacitate maximă a Coridorului Transbalcanic și Coridorului Vertical de Gaze Naturale.