Lovitură dură pentru Uber și Bold, de la Consiliul Concurenței. Ce se va întâmpla cu tarifele

Sursa foto: Arhiva EVZ

Consiliul Concurenței din România vine cu o serie de recomandări în ceea ce privește transportul alternativ. Prin urmare, utilizatorii serviciilor de ride-sharing vor putea fi anunțați atunci când tarifele se modifică, dar va fi vizată și politica de anulare a curselor, factori ce în prezent dezavantajează pasagerii.

Consiliul Concurenței a venit cu o serie de recomandări în ceea ce privește tarifele și agloritmii de preț. Prin urmare, se dorește ca șoferii sau pasagerii, să fie notificați prin aplicație și alte mijloace electronice referitor la orice modificare a tarifului standard – preț/km.

Consiliul Concurenței, recomandări în privința tarifelor

Mai mult, autoritatea de concurență propune ca tarifele să nu mai fie diferențiate de cele standard atunci când e considerată o oră de vârf. Acesta reprezintă un comportament netransparent și potențial înșelător pentru pasageri.

„În plus, utilizatorii ar trebui să aibă acces facil la multiplicatorul de preț, care echilibreză raportul dintre cerere și ofertă, în acest fel putând lua decizii informate. Prin urmare, propunerea Autorității de concurență nu vizează modul de funcționare al prețurilor dinamice”, se arată în informarea Consiliului Concurenței.

Se propune, de asemenea, ca pasagerilor să le fie pusă la dispoziție o hartă cu zonele de trafic urban, similară cu cea folosită de șoferi, opțional.

Schimbarea politicii de anulare a curselor

Pe lângă cele menționate, autoritatea de concurență consideră necesară schimbarea politicii de anulare a curselor. În acest sens, s-a menționat ideea că șoferii au posibilitatea anulării unei curse, în timp ce pasagerii sunt taxați în primele minute.

Aceste situații nu pot fi decât unele neplăcute pentru pasageri, deoarece crește timpul de așteptare sau chiar se găsesc în imposibilitatea de a găsi o altă cursă în anumite condiții date.

Uber și Bold sunt principalii jucători de pe piața din România, cele două companii fiind prezente la sfârșitul anului 2021 în 18 orașe din țară.

Aplicație de mobilitate urbană

De asemenea, Consiliul Concurenței a mai propus implementarea unei aplicații de mobilitate urbană care să integreze, pe lângă serviciile de taxi și cele de transport alternativ, și alte opțiuni de transport urban. Aplicația ar putea oferi și opțiuni de plată pentru unele tipuri de servicii gestionate de autorități, potrivit informării emise de Consiliul Concurenței.