Compania Uber ar fi distrus documente pentru ca acestea să nu ajungă la autoritățile din mai multe țări, inclusiv România

Compania Uber ar fi distrus documente pentru ca acestea să nu ajungă la autoritățile din mai multe țări, inclusiv RomâniaSursa foto: dreamstime

Compania americană Uber a utilizat în câteva ţări, inclusiv în România, un sistem de distrugere a datelor, care ar fi putut fi analizate în cazul unor investigații ale autorităţilor de reglementare. Mai mult, Uber ar fi cheltuit 90 de milioane de dolari anual pentru activități de lobby menite să îi atragă sprijinul mai multor lideri europeni.

Mai multe documente secrete obținute de jurnaliștii de la The Guardian şi analizate alături de Consorţiul Internaţional al Jurnaliştilor de Investigaţii şi de alte companii media, inclusiv BBC Panorama, arată activităţile intense de lobby ale companiei americane de transport urban Uber Technologies, dar şi susţinerea de care a beneficiat firma din partea unor lideri politici, printre care se numără Emmanuel Macron, fost ministru francez al Economiei devenit preşedinte al Franţei, şi Neelie Kroes, fost comisar al Uniunii Europene pentru Agenda Digitală.

Cele aproximativ 124.000 de documente analizate, inclusiv 83.000 de emailuri şi 1.000 de stenograme ale conversaţiilor, din perioda 2013-2017, arată că Uber a cheltuili 90 de milioane de dolari anual pe activitățile de lobby pentru a obţine susţinerea politicienilor europeni. Potrivit sursei citate acțiunea a avut ca scopt perturbarea serviciilor clasice de taxi din Europa şi al înlocuirii acestora.

Documentele provin din perioada în care compania Uber era condusă de directorul general Travis Kalanick, forţat să demisioneze în 2017.

Sprijin din Franța

În ciuda protestelor, uneori violente, ale şoferilor de taxi, compania Uber a devenit activă în Paris în 2014, exact când Emmanuel Macron devenise ministru al Economiei. În cadrul eforturilor de colaborare, Emmanuel Macron şi Travis Kalanick au avut cel puţin patru întâlniri, conform documentelor, citate de BBC News.

Emmanuel Macron nu credea că UberPop, numele filialei din Franţa a companiei, avea vreun viitor, dar a acceptat să colaboreze pentru a modifica legislaţia de profil. „Funcţia lui l-a condus în mod natural la întâlniri şi la interacţiuni cu multe companii implicate în modificările fundamentale produse în acei ani în sectorul serviciilor, care au trebuit facilitate prin deblocarea unor obstacole administrative şi de reglementare", a declarat un purtătorul de cuvânt al lui Emmanuel Macron, relatează Mediafax.

Documentele arată, potrivit cotidianului The Guardian, că Uber a încercat să obţină susţinere şi din partea lui Joseph Biden, în acel moment vicepreşedinte al SUA, devenit acum preşedinte, şi a lui Olaf Scholz, în acel moment primar al oraşului german Hamburg, devenit cancelar.

Uber a avut contacte şi cu fostul premier irlandez Enda Kenny, cu ministrul britanic de Finanţe de atunci, George Osborne, şi cu fostul premier israelian Benjamin Netanyahu. De asemenea, prin intermediul fostului comisar UE Neelie Kroes, Uber a încercat să ia legătura cu premierul Olandei, Mark Rutte.

A distrus documentele

Uber Techologies dispunea, potrivit documentelor, de un "buton de distrugere", pentru oprirea imediată a accesului autorităţilor la documente sensibile. Sistemul a fost utilizat de câteva ori, la cererea directorului general Travis Kalanick. „Vă rog să apăsaţi butonul de distrugere cât mai repede. Trebuie oprit accesul în Amsterdam", scria Kalanick într-un email din 2015. Acțiunea ar fi fost repetată și în Canada, Belgia, India, România, Ungaria şi Franţa, potrivit cotidianului The Guardian şi postului BBC News.

Purtătorul de cuvânt al lui Travis Kalanick neagă acuzaţiile. „Uber a utilizat instrumente pentru protejarea prorietăţii intelectuale şi sferei private a clienţilor; acest protocoale de siguranţă nu distrug date sau informaţii şi au fost aprobate de către departementele juridice şi de reglementare ale Uber", a subliniat reprezentantul lui Travis Kalanick.

Ne puteți urmări și pe Google News