Ucraina, dar și alte state care nu sunt membre ale alianței au fost invitate să participe la următorul summit NATO. Între timp alianța a decis să continue sprijinul militar acordat Ucrainei, dar și să întărească Flancul Estic.
Ucraina a fost invitată să participe la următorul summit NATO care va avea loc la Bruxelles, în perioada 6-7 aprilie, anunță The Kiev Independent.
Potrivit sursei citate, la reuniune au mai fost invitate și alte state care nu sunt membre ale alianței precum Georgia, Finlanda, Suedia, Australia, Noua Zeelandă, Japonia și Republica Coreea.
Războiul din Ucraina a fost tema principală a ultimului summit NATO care s-a desfășurat, joia trecută. La eveniment a participat și liderul american Joe Biden.
Volodimir Zelenski a avut o intervenție video în cadrul reuniunii și a cerut din nou ajutor militar pentru Ucraina. „Pentru a ne salva oamenii şi oraşele, Ucraina are nevoie de o asistenţă militară fără restricţii. La fel cum Rusia foloseşte, fără restricţii, întregul său arsenal împotriva noastră”, a declarat Zelenski într-un mesaj video postat pe contul său de Telegram.
Dislocare de trupe pe Flancul Estic
NATO a decis la summit-ul de săptămâna trecută să întărească flancul estic al alianței. „Au fost aprobate patru noi grupuri de luptă în Bulgaria, Ungaria, România și Slovacia. Acestea sunt în plus față de cele patru pe care le avem în statele baltice și Polonia, deci vorbim despre opt grupuri multinaționale de luptă de la Marea Baltică la Marea Neagră. În Europa sunt 100.000 de trupe care susțin eforturile NATO, iar aliații europeni au sporit pregătirile. Avem 40.000 de trupe sub comanda directă NATO susținute de putere navală și aeriană, inclusiv port-avioane care se află astăzi în Marea Mediterană.
Liderii NATO au căzut de acord să reseteze apărarea și descurajarea pe termen lung pentru a face față acestei noi probleme de securitate. Pe teren, avem mai multe forțe în partea estică a alianței, sunt mai pregătite cu mai multe echipamente poziționate și provizii. În aer vom trimite mai multe avioane și vom consolida apărarea aeriană. Pe mare vom avea (…) submarine și un număr semnificativ de nave de luptă, pe o bază permanentă. De asemenea, vom întări securitatea cibernetică și exercițiile le vom baza pe apărarea noastră“, a declarat Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO.
Sprijin militar pentru Ucraina
NATO a decis că va susține în continuare Ucraina. „Vom echipa armata Ucrainei inclusiv cu rachete anti-tanc și sisteme de apărare aeriană care sunt extrem de eficiente. De asemenea, vom ajuta financiar și umanitar. Astăzi am căzut de acord să facem mai mult, inclusiv privind securitatea cibernetică, și cu echipamente pentru a ajuta Ucraina să se protejeze de pericolele biologice, radiologice, chimice – aici intră detecție, protecție și provizii medicale, precum și antrenament pentru decontaminare și managementul crizelor. Suntem hotărați să facem tot ce putem pentru a susține Ucraina și am primit cu plăcere ofertele de asistență de la aliați“, a mai spus Jens Stoltenberg.