Lovitură dură pentru crima organizată din toată lumea. Aplicația care i-a păcălit pe infractori să-și dezvăluie planurile

Lovitură dură pentru crima organizată din toată lumea. Aplicația care i-a păcălit pe infractori să-și dezvăluie planurile

O aplicație de criptare a conversațiilor telefonice, dezvoltată de FBI și poliția australiană, a dus la arestarea a sute de infractori periculoși, în cadrul unei operațiuni internaționale.

Sute de infractori, membri ai unor bande criminale au fost arestați după ce au fost păcăliți să folosească o aplicație de criptare a telefoanelor dezvoltată și operate de FBI. Aceștia nu au mai ținut cont de precauții și au planificat crimele discutând direct, bazați că nu pot fi interceptați, după cum relatează NY Post.

Astfel, mii de mesaje prin care interlopii planificau traficul de droguri sau asasinate au ajuns la autorități care le-au decriptat cu ajutorul acestei aplicații - ANoM - fără să știe că este controlată de FBI.

Ideea aplicației, numită AN0M, a fost rezultatul unei colaborări dintre oamenii legii americani și cei australieni care a pornit„ de la câteva beri” în 2018. Aplicaţia era instalată pe telefoane mobile care, lipsite de orice altă funcţionalitate, se tranzacţionau pe piaţa neagră. Un telefon de acest tip putea comunica numai cu un alt telefon care conţinea aplicaţia. Agenții australieni sub acoperire au oferit telefoane cu aplicația AN0M preinstalată anumitor infractori de nivel înalt care, la rândul lor au recomandat-o asociaților.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Un criminal trebuia să cunoască un alt criminal pentru a obţine acest material. Aparatele au circulat şi popularitatea lor a crescut în rândul infractorilor, care aveau încredere în legitimitatea aplicaţiei, deoarece marile figuri ale crimei organizate erau garanţi ai integrităţii acesteia”, a explicat poliţia australiană într-un comunicat.

Operaţiunea a primit numele de cod „Trojan Shield” la nivel mondial.

Infractorii s-au dat singuri pe mâna autorităților

„Trojan Shield” s-a derulat pe teritoriul mai multor state, din Europa, în Statele Unite, Australia și Noua Zeelandă.

„Practic, ei şi-au transmis cătuşele de la unul la altul, neştiind că îi ascultăm tot timpul”, a spus șeful poliției australiene, Reece Kershaw.

Pe parcursul a trei ani, autoritățile au decodificat, în timp real mii de comunicaţii criptate dintre grupările criminale, a indicat poliţia australiană într-un comunicat, după cum relatează NY Post.

Comisarul Reece Kershaw, din cadrul poliției federale australiane (AFP), a declarat că aplicația a ajutat la dejucarea a 21 de comploturi de crimă. Între acestea unul viza o familie de cinci persoane.

În urma acestei operațiuni, poliţia australiană a arestat 224 de persoane din toate regiunile ţării.

De asemenea, Kershaw a adăugat că alte arestări au fost făcute în 18 țări, inclusiv în SUA, Marea Britanie, Germania, Olanda și Suedia.

Cine a jucat rolul calului troian

Potrivit presei australiene, unul dintre cei mai mari susținători ai folosirii acestei aplicații a fost un lider fugar al lumii interlope, un Traficant de droguri pe nume Hakan Ayik.

„Având în vedere amenințarea cu care se confruntă, cred că ar fi cel mai bine pentru el să se predea cât mai curând posibil. A fost unul dintre cei care au coordonat distribuirea acestui dispozitiv. Deci, în esență, și-a denunțat proprii colegi. Iar punctul meu de vedere ar fi că trebuie să se predea cât mai repede pentru că a devenit un individ foarte căutat. Deci, cu cât se prefă mai repede, cu atât mai bine pentru el și pentru familia sa”, a spus Reece Kershaw.

Potrivit lui Kershaw, printre cei arestați în Australia erau membri ai bandelor de motocicliști, ai mafiei australiene, ai sindicatelor criminalității asiatice și a grupurilor de crimă organizată.

Presa australiană anunță că urmează să fie anunțate arestări în rândul membrilor cartelurilor de droguri din America de Sud, precum și a sindicatele de criminalitate din Orientul Mijlociu și din Europa.