Lovitură cruntă pentru români! Urmează scumpiri masive. Facturile sar în aer în toată Europa
- Simona Suciu
- 26 februarie 2022, 09:55
Experții în domeniu spun că anul acesta factura la energie primară a Europei va ajunge la 1.200 de miliarde de dolari, de patru ori mai mare decât anul trecut. Europa este dependentă de importuri, iar o treime dintre acestea vin din Rusia.
Consumatorii europeni ar urma să se confrunte anul acesta cu cele mai mari facturi la energie, după ce preţul la gaze şi petrol a urcat din nou în urma invaziei Ucrainei de către Rusia, transmite Bloomberg.
Potrivit tarifelor aflate acum în vigoare, factura totală de energie primară aEuropei ar urma acum să se apropie de 1.200 miliarde de dolari anul acesta, se arată într-un raport al băncii americane Citigroup Inc.
Îngrijorător este faptul că aceste date arată că Europa este dependentă de importul de gaze. Chiar dacă investițiile în extinderea energiei regenerabile au crescut, acestea reduc foarte puțin această dependență.
Europa, dependentă de importuri
„Europa se confruntă cu turbulenţe severe din cauza facturii la energie“, susţin analiştii Citigroup. Estimarea băncii cu privire la facura de energie este cu 200 de milioane de dolari mai ridicată faţă de previziunea din ianuarie şi a depășit deja nivelul record atins în 2008.
Potrivit acelorași analiști, Europa depinde de importurile de gaze şi petrol pentru a acoperi mai mult de jumătate din necesarul său de energie. În ultimul timp au apărut probleme în aprovizionare, fapt care a dus la creșterea inflației. Guvernele au alocat fonduri pentru a atenua creșterea prețurilor pentru populație, dar presiunile vot reapărea. Anul trecut, factura de energie a Europei s-a situat la aproximativ 300 miliarde de dolari.
Fluctuații mari de preț la bursă
Preţurile de referinţă la gaze naturale în Europa au scăzut vineri, după ce joi au atins valori record, pe măsură ce livrările ruseşti către continent s-au majorat, iar sancţiunile anunţate de SUA împotriva Moscovei au omis sectorul energiei.
La Bursa de la Amsterdam, cotaţiile futures la gaze naturale au scăzut vineri cu până la 21%, după patru zile consecutive de creştere. Joi, preţurile de referinţă au crescut cu peste 60%, cel mai mare avans de după 2005, pe fondul incertitudinilor cu privire la modul în care conflictul din Ucraina va afecta livrările din Rusia, cel mai important furnizor de gaze al Europei.
Vineri dimineaţa, la Bursa de la Amsterdam cotaţiile futures la gaze erau în scădere cu 18%, până la 110 euro pentru un Megawat-oră. Asta și după ce Vladimir Putin a anunțat că Rusia nu va stopa livrările de gaze spre Europa, chiar dacă negocierile cu Occidentul, privind criza din Ucraina, au eșuat.