În această iarnă, românii vor avea parte de sărbători mult mai scumpe decât anul trecut. Pe lângă facturile la energie electrică și încălzire, s-au scumpit și alimentele.
Masa de Crăciun din acest an va costa cu 25% mai mult decât anul trecut, ca urmare a scumpirilor la alimente. Produsele pe care românii le pun, tradițional pe masa, de Crăciun, au prețuri mult mai mari decât anul trecut.
Scumpirile la alimente au venit în lanț, ca urmare a majorărilor de prețuri la carburanți, gaze naturale și electricitate. Astfel, conform estimărilor, Ministerului Agriculturii, de la începutul anului și până în prezent, pâinea și uleiul s-au scumpit cu aproape 25%. Astfel, prețul pâinii a crescut cu aproape 50 de bani, iar litrul de ulei s-a scumpit cu circa 1,5 lei.
Se așteaptă ca până de Crăciun, prețurile să mai crească cu 5 până la 10%, ceea ce înseamnă că un litru de ulei va ajunge la aproape 8 lei, iar o pâine de 2,5 lei va costa până la 3 lei.
Scumpiri vom avea și la prețul zahărului, despre care se estimează că va crește de la 3 lei la aproximativ 3,2 lei până în perioada sărbătorilor.
Carnea de porc va fi mai scumpă de Crăciun
Și carnea de porc, folosită, tradițional, de români pentru prepararea produselor consumate în perioada sărbătorilor de iarnă, s-a scumpit. Un kilogram de carne, în funcție de sortiment și calitate se vinde cu prețuri cuprinse între 19 lei până la 24 de lei.
Iar specialiștii în agricultură cred că până de Crăciun mai urmează o scumpire de cel puțin 20%. În aceste condiții, cel mai ieftin kilogram de carne de porc va ajung undeva la 23 de lei.
Scumpiri la alimente în toată lumea
Scumpiri la prețul alimentelor au avut loc în toată lumea, după cum au anunțat oficialii Organizației pentru Alimente şi Agricultură din cadrul ONU. Față de septembrie 2020, prețurile s-au majorat cu 33% la nivel global. Practic, acestea sunt cele mai mari scumpiri înregistrate în ultimii zece ani. Oficialii organizației atrag atenția asupra unei posibile crize a alimentelor.