„Los covrig” de Madrid. Covrigii tradiționali românești vânduți în Spania de doi sud-americani

„Los covrig” de Madrid. Covrigii tradiționali românești vânduți în Spania de doi sud-americani

Prima covrigărie cu specific românesc, din Transilvania, a fost deschisă în Spania, la Madrid, de doi parteneri sud-americani.

Doi parteneri sud-americani au deschis o covrigărie într-un cartier din capitala Madrid, Spania. Carolina Comas (Uruguay) și Diego de Anna (Argentina) au deschis Covrigăria „Sfânt”, o brutărie cu specific românesc, unde se vând covrigi, dar și alte produse de brutărie românești, după cum scrie El Mundo, citat de ziarulromanesc.es.

Conform sursei citate, este o brutărie specifică, din Transilvania, „cea mai vizitată regiune a acestei țări, unde se află Castelul Bran, cunoscut popular drept castelul contelui Dracula”.

Cei doi parteneri de afaceri lucrează în domeniul publicitar și al organizării de evenimente.

„Venim din lumea publicității și a evenimentelor. Avem o companie de producție, Newmedia Creative Technology Studio, cu care ne dedicăm organizării de evenimente tehnologice, holograme, expoziții …”, a spus Carolina Comas.

Așa au ajuns cei doi în Transilvania, ca fiind implicați în organizarea Festivalului de film documentar „Astra”. Ei au făcut cunoștință cu covrigii românești și, astfel, astfel, le-a venit ideea să-și deschidă propria covrigărie în Spania.

„De patru ani mergem la Sibiu, în Transilvania, pentru a monta secțiunea de film 360 de grade pentru festivalul de documentare Astra Film Festival. Ne-am întors întotdeauna dorind să deschidem aici o brutărie cu produse de panificație românești, care ne-au plăcut atât de mult”, a mai spus Carolina Comas.

Covrigăria înființată în pandemie

Cei doi au înființat covrigăria în pandemie, când nu au mai putut organiza evenimente. Au preluat localul și au obținut rețetele de fabricație ale lui Ionesco Sfânt, creatorul brutăriei originale, care a fost deschisă la 1888 în orașul Sibiu. Covrigăria era amplasată la colțul unei străzi lângă Piața Mare, în centrul istoric al orașului. De aici a venit și numele localului, „Covrigăria Sfânt”.

Legenda familiei Sfânt spune că Nicoleta Sfânt și-a obișnuit fiii, fiicele Petronela, Ionela, Cosmina și Vasile să fie recompensați pentru învățătură cu acești covrigi, conform tradiției urmate de călugării benedictini din Burgundia și Renania.

Nicoleta și-a învățat soțul cum să-i pregătească, iar acesta a modificat rețeta de pretzel, scufundând covrigii în apă clocotită, înainte să-I bage la cuptor Așa s-au născut Covrigii.

Covrigarul șef este de origine română

În localul „Sfânt” din Madrid, covrigar este Valeria Vaida, o româncă. Ea are grijă să păstreze rețeta clasică care primește o notă gourmet din parte bucătarului șef Annarita Di Rubbo.

„Pe lângă faptul că ne consiliază cu privire la management, ea ne ajută cu rețetele pe care eu și Diego le prezentăm din țările noastre de origine”, a mai spus Comas.

Un covrig la brutăria celor doi sud-americani costă de la 1,50 euro bucata. Pe lângă cei simpli, aici se vând și covrigi făcuți din făină de grâu integral, cu semințe, cu brânză Emmental, cu mac. De asemenea, există covrigi umpluți (cu șuncă și brânză), ciocolată sau umplutura cu nuci și zahăr.

Pe lângă acești covrigi aici se mai vând și câteva prăjituri tipice din România, cum ar fi „brânzoaica”, strudelul de mere sau prăjituri de ciocolată.

sursa foto: ziarulromanesc.es

Ne puteți urmări și pe Google News