ÎNSCRIERI ÎN CLASA PREGĂTITOARE. Locurile în şcolile bune, suplimentate

ÎNSCRIERI ÎN CLASA PREGĂTITOARE. Locurile în şcolile bune, suplimentate

Indiferent de numărul copiilor din circumscripţie, şcolile vor putea înscrie în clasa I şi în cea pregătitoare până la capacitatea maximă.

Numărul locurilor pentru bobocii dintr-o şcoală poate fi chiar de 20 de ori mai mare decât numărul copiilor din circumscripţie. Inspectoratele şcolare suplimentează locurile dacă directorii şcolilor arată că există cerere şi spaţiu.

Precizările au venit ieri de la Cătălin Ovidiu Baba, ministru al Educaţiei, care le-a transmis părinţilor că toţi copiii vor fi înscrişi la şcoală şi că nu există motive pentru a da şpagă la înscriere.

Inspectoratul Şcolar al Capitalei a prezentat câteva exemple pentru a ilustra distribuirea locurilor. "În multe cazuri, numărul locurilor propuse e semnificativ mai mare decât cel al copiilor din zonă, ceea ce înseamnă că restul locurilor sunt disponibile pentru copiii din alte circumscripţii", a spus Cristian Alexandrescu, şeful Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti. 100 de locuri, cinci copii Şcoala Nr.11, una din cele mai bune din Capitală, a solicitat Inspectoratului 100 de locuri, deşi, conform recensământului, în circumscripţie există doar cinci copii cu vârstă şcolară. La Şcoala 79, există 175 de locuri şi 39 de copii, iar la "Jean Monnet", 100 de locuri şi 16 copii.

Ne puteți urmări și pe Google News

Există însă şi situaţii opuse: Şcoala 32 are 100 de locuri şi 128 de copii, iar Şcoala 39 are 175 de locuri şi 216 copii. În aceste cazuri, se vor organiza mai multe clase. Alocarea unor locuri în plus într-o instituţie nu presupune diminuarea locurilor în alte şcoli. CUM SE FACE TRIEREA

Criteriile de departajare, stabilite de Minister şi de şcoli

Pentru a ocupa un loc la o altă şcoală decât cea de circumscripţie, părinţii trebuie să depună o solicitare la instituţia respectivă începând cu data de 19 martie.

Dacă sunt mai multe solicitări decât numărul locurilor alocate, vor avea prioritate, în ordine, următorii copii: cei cu handicap, orfanii de ambii părinţi sau cei care provin din case de copii, orfanii de un părinte sau cei care provin dintr-o familie monoparentală, copiii de profesori şi cei care au un frate/ o soră în şcoala unde se solicită înscrierea. În situaţiile în care mai există concurenţă şi după aplicarea acestor criterii, şcolile au dreptul să stabilească propriile reguli, cum ar fi apropierea de serviciul unui părinte. Toate criteriile stabilite de şcoli trebuie aprobate de inspectoratele şcolare şi vor fi afişate la vedere în fiecare instituţie de învăţământ. La fel, şcolile sunt obligate să actualizeze zilnic şi să afişeze situaţia locurilor ocupate.

În situaţia în care părinţilor li se cere şpagă pentru înscrierea copilului, ei pot reclama acest lucru la “Telefonul anticorupţie" al Ministerului Educaţiei (0.800.801.100). Pentru detalii priviind înscrierea la şcoală, părinţii pot suna la telefon: 0.800.816.ABC (unde ABC reprezintă indicativul judeţului).

Citiți și:

  • „Majoritatea şcolilor pot solicita suplimentarea locurilor pentru clasa pregătitoare”
  • Clasa pregătitoare, contestată în instanţă
  • "Clasa pregătitoare nu e o sperietoare!"