Locuri de muncă pentru tineri cu dizabilităţi

Locuri de muncă pentru tineri cu dizabilităţi

Zeci de tineri cu dizabilităţi intelectuale şi care provin din familii sărace şi-au căutat ieri joburi în retail sau în servicii.

Ieri, timp de câteva ore, zeci de elevi în anii terminali la Şcolile de Arte şi Meserii nr. 2 şi 3, din Bucureşti, dar şi absolvenţi de şcoli speciale, au participat la a treia ediţie a Târgului de locuri de muncă pentru persoane cu dizabilităţi intelectuale, organizat de fundaţiile Motivation şi Special Olympics.

Târgul este parte a proiectului "Şanse egale pentru integrarea în muncă a persoanelor cu dizabilităţi intelectuale din România", cofinanţat din Fondul Social European prin programul POSDRU 2007-2013. Iar oferta de muncă venită atât din partea a 18 companii, cât şi de la Agenţiile de Ocupare a Forţei de Muncă din Capitală şi din judeţul Ilfov a cuprins mai ales joburi în retail, la spălătorii auto, dar şi locuri de muncă în firme de publicitate, de curăţenie sau de recrutare, potrivit coordonatoarei proiectului Emilia Ispas. Aceasta se ocupă de târgul de joburi pentru tineri cu dizabilităţi din 2009, însă anul acesta a fost "parcă un pic mai greu" să-i convingă pe angajatori să participe la eveniment.

Angajatorii români, încă reticenţi

Asta, în contextul crizei economice persistente, dar şi al cererii ridicate de muncă de pe piaţă. Vestea proastă este că anul viitor va avea loc ultima ediţie a târgului, pentru că se încheie programul european prin care acesta era organizat.

Totuşi, Emilia Ispas a dat asigurări că proiectul de angajare al Fundaţiei Motivation va continua. "Noi am aplicat pentru alte proiecte şi sperăm să ne iasă, mai ales că luptăm pentru viaţa independentă a acestor oameni. În continuare, o să ţinem legătura cu angajatorii pe care-i avem în baza de date şi o să căutăm alţii noi", a adăugat Ispas.

Iar eforturile acesteia şi ale colegilor săi sunt cu atât mai importante cu cât Agenţia de Ocupare a Forţei de Muncă nu dă semne că ar face din angajarea oamenilor cu dizabilităţi o prioritate. Asta, deşi a derulat, în 2004, un proiect-pilot prin care s-au deschis centre de consiliere regionale în opt zone din România.

"Diferenţa între noi şi dumnealor este că noi punem foarte mult accent pe cunoaşterea tinerilor, discutăm cu familiile lor, vedem ce li se potriveşte şi dacă ar putea să lucreze într-un mediu real sau într-un mediu protejat", a explicat Emilia Ispas.

Şi Minola Jac, reprezentanta firmei de recrutare GI Group, prezentă ieri la târg, a arătat că nu are aşteptări prea mari din partea statului, mai ales pentru că persoanele cu dizabilităţi nu sunt o prioritate în România la ora actuală. Totuşi, ea a remarcat faptul că în ultimii ani mentalitatea angajatorilor s-a mai schimbat puţin, în sensul că sunt mai deschişi în a cunoaşte persoane cu dizabilităţi.

"E un pas înspre mai bine. Însă, nu întotdeauna deschiderea aceasta se con cretizează în locuri de muncă. Mulţi angajatori se refugiază în scuza aceasta că este criză şi, de obicei, se uită la persoanele cu dizabilităţi şi văd ceea ce nu sunt ele în stare să facă. Nu fac efortul de a se gândi ce ar putea să facă acestea mai bine decât ceilalţi", a conchis Jac.

CARIERA DE VIS

Ar vrea să lucreze ca actor de comedie

Dumitru Moromete, un tânăr de 18 ani, crede că are şanse "bunicele" să găsească un loc de muncă, mai ales că are specializare în brutărie şi un pic de experienţă în construcţii.

A terminat o Şcoală de Arte şi Meserii şi, dintre toate ofertele de la târg, i-a plăcut cea a unui supermarket din Bucureşti care îi plăteşte un salariu de 600 de lei pentru postul de lucrător comercial. "E un salariu bun pentru început", spune Moromete, pe care cei de la Motivation îl descriu ca fiind extrovertit şi popular printre colegi.

Chiar dacă a rămas repetent în şcoala generală, băiatul este temerar şi spune că nu va renunţa la visul său profesional, acela de a deveni actor. "Eu visez la ceea ce nu se poate: să lucrez la un teatru de comedie. Poate mai târziu o să încerc să fac ceva în acest sens", explică el.