Locul unde criza economică nu s-a inventat încă

Locul unde criza economică nu s-a inventat încă

Într-o perioadă în care economiile din întreaga lume suferă de pe urma crizei financiare, există şi o zonă unde fenomenul nu se resimte aproape deloc. Este vorba de Africa Sub-Sahariană, care, potrivit Băncii Mondiale, va înregistra în acest an un ritm de creştere economică de 4,8% în medie.

Economiştii instituţiei pun această situaţie în principal pe seama unui ritm de creştere a exporturilor foarte bun, de 32% în primul trimestru al acestui an, Africa având un avantaj important din acest punct de vedere, dat de costurile foarte mici cu forţa de muncă. Exceptând Africa de Sud, aflată la un nivel de dezvoltare mult superior faţă de celelalte ţări africane, creşterea economică medie estimată de Banca Mondială pentru 2012 este de 6%.

Din păcate, o mare parte a creşterii economice vine din exploatarea resurselor minerale, şi nu din activităţi care ar putea aduce valoare adăugată ţărilor africane şi le-ar putea ajuta să se dezvolte pe termen lung. Resursele naturale, pe primul plan "O treime din ţările africane vor avea creşteri economice de 6% sau mai mari, cu o parte a celor mai rapide ritmuri de creştere determinate de noi exporturi de resurse minerale ca minereu de fier în Sierra Leone şi uraniu şi petrol în Nigeria, sau de factori ca reinstaurarea păcii în Coasta de Fildeş", a declarat Makhtar Diop, vicepreşedinte al Băncii Mondiale pentru Africa.

Potrivit raportului Băncii Mondiale, noile descoperiri de rezerve cum ar fi petrolul şi gazele naturale vor genera un val de prosperitate în zonă, iar importanţa exploatării rezervelor naturale va rămâne ridicată şi în următorii ani.

Ne puteți urmări și pe Google News

Totuşi, resursele minerale nu pot dezvolta de unele singure ţările africane. "Ţările africane bogate în resurse trebuie să facă alegerea conştientă de a investi în servicii de sănătate mai bune, în educaţie şi în crearea de locuri de muncă, pentru că acestea nu vor veni automat", avertizează Shantayanan Devarajan, economistul şef al Băncii Mondiale pentru Africa.