Bijuteria din inima Capitalei, distrusă de Ceaușescu. Salvarea a venit de la Băsescu

Bijuteria din inima Capitalei, distrusă de Ceaușescu. Salvarea a venit de la Băsescu Grădina din Palatul Cotroceni. Sursa foto: Presidency

București. Mănăstirea Cotroceni a fost ctitorită de domnul Țării Românești Șerban Cantacuzino pe un teren aflat în prezent în compunerea municipiului București. În ziua de azi, mulți credincioși participă duminica la slujbele de la Mănăstirea Cotroceni. Accesul se face pe la statuia Leu.

Cine a făcutridicat Mănăstirea Cotroceni

Palatul Cotroceni a devenit proprietatea lui Șerban Cantacuzino în anul 1660, ca răsplată pentru serviciile deosebite aduse domnitorului Gheorghe Ghica (1659 - 1660). El a făcut mănăstirea în zona din deal, iar în zona de la poalele dealului a făcut grădina și parcul palatului domnesc.

Mănăstirea Cotroceni

Mănăstirea Cotroceni. Sursa foto: Presidency

Pe întreaga perioadă a domniei sale (1678 – 1688) Șerban Cantacuzino a locuit în casele domnești de la mănăstirea Cotroceni. Incinta mănăstirii era de formă pătrată, un patrulater în mijlocul căruia se afla biserica – monument de referință pentru arhitectura și arta românească de la confluența secolelor XVII și XVIII.

Biserica avea ca lungime 31,5 m și o înălțime de 13,5 m. Pridvorul era sprijinit pe 10 coloane octogonale din piatra unite prin arce semicirculare. Mănăstirea era înconjurată de un brâu median sculptat, aflat la 2/3 din înălțimea locașului. Interiorul era dominat de 12 coloane de piatră sculptată, care se aflau în pridvor și pe care se sprijinea o cupolă. Biserica a fost pictată de Pârvu Mutu.

Ne puteți urmări și pe Google News
Mănăstirea Cotroceni

Mănăstirea Cotroceni. Sursa foto: Presidency

Ceaușescu a demontat mănăstirea Cotroceni

În anul 1948, biserica a fost închisă cultului de comuniști. Din 1949, Palatului Cotroceni a fost transformat de comuniști în Palatul Pionierilor. În perioada când clădirea a funcționat ca Palat al Pionierilor, mănăstirea a ajuns o paragină. Cutremurul din 1977 a distrus-o aproape complet. După 1977, Palatul Cotroceni a fost folosit de Nicolae Ceaușescu drept casă de oaspeți. În anul 1984, fostul președinte al României a hotărât ca biserica veche, construită de Șerban Cantacuzino, să fie dărâmată. Cu toate acestea, fundația bisericii a fost păstrată.

Traian Băsescu a cerut recontrucția ei

În vremea mandatului președintelui Ion Iliescu, între 2003 și 2004, fosta mănăstire a fost rezidită. La reconstrucție, în naos au fost încastrate câteva fresce din cele originale, realizate de zugravul Pârvu Mutu. În perioada 2008-2009, Traian Băsescu a dorit ca reconstrucția bisericii să fie gata. Resfințirea ei a fost făcută pe 11 octombrie 2009.