Turismul a devenit pentru locuitorii Barcelonei problema numărul 1 a oraşului lor, cel mai vizitat din Spania, potrivit unui sondaj comandat de primărie şi dat publicităţii vinery. În oraşul mediteranean de 1,6 milioane de locuitori turismul este considerat o problemă de 19% din cele 800 de persoane care au participat la sondaj, devansând şomajul şi condiţiile de muncă (12,4%), care reprezentau din 2009 principala preocupare.
"Nu se pune problema de 'turismofobie'. La Barcelona ne place să călătorim şi să primim vizitatori. Este o nemulţumire concretă legată de turismul în masă în anumite cartiere", a declarat adjunctul primarului, Gerardo Pisarello. În ultimii ani, turismul a crescut tot mai mult în scara de preocupări a barcelonezilor. De pildă, un mare număr dintre ei se plâng de gradul de saturaţie cu turişti a spaţiului public. De exemplu, un flux neîntrerupt de turişti parcurge celebrul bulevard Las Ramblas din Barcelona.
Barcelonezii sunt, de asemenea, exasperaţi de vacarmul nocturn pe care îl produc pe tot timpul anului petrecăreţii pe anumite străzi şi denunţă inflaţia galopantă a chiriilor şi a preţurilor de cumpărare a locuinţelor generate parţial de afluxul de vizitatori.
În 2016, nouă milioane de turişti s-au cazat la hotel în Barcelona. Primăria afirmă însă că numărul turiştilor a fost de 30 de milioane, dacă se ţine cont de cei care locuiesc în altă parte decât la hotel sau la periferia aglomerării, precum şi de vizitatorii de o zi veniţi din regiune.
Primăriţa de stânga Ada Colau s-a declarat hotărâtă să limiteze aceste excese. Primăria a împiedicat deschiderea unor noi hoteluri în centrul oraşului şi a impus amenzi de 600.000 de euro platformelor de închiriere a imobilelor în scop turistic fără licenţă, precum Airbnb şi Homeaway. Turismul este totuşi unul dintre motoarele economice ale Barcelonei, creând 14% din veniturile sale şi 65.000 de joburi directe