Locuitorii Deltei se pregătesc de inundaţii

Locuitorii Deltei se pregătesc de inundaţii

În aceste zile de iarnă grea, în care toată România este sub nămeţi care se măsoară în metri, există două localităţi fără zăpadă.

Este vorba de Sfântu Gheorghe şi de Sulina, din Delta Dunării, unde puţina zăpadă căzută în ultimele săptămâni s-a topit, sub influenţa curenţilor de aer salin, veniţi dinspre Marea Neagră.

În schimb, de mai bine de două săptămâni, Dunărea este îngheţată - bocnă pe ambele braţe, Sulina şi Sfântu Gheorghe - singurele căi de acces spre cele două localităţi. Doar pe unele porţiuni, aflate spre gurile de vărsare, se poate trece cu barca, printre sloiuri.

Aprovizionarea acestor localităţi şi, deseori chiar transportul bolnavilor la Tulcea, se face, totuşi, pe Dunăre, cu ajutorul unei nave speciale - un remorcher militar care sparge gheaţa - pus la dispoziţie de Prefectura Tulcea, cu ajutorul Ministerului Apărarii. Alimentele şi celelate mărfuri transportate astfel sunt descărcate la Sulina şi apoi cărate cu tractorul, pe diguri, la Sfântu Gheorghe şi la CA Rosetti. “La noi sunt acum plus patru grade, au scăpat şi lebedele şi raţele de îngheţ, iar noi ne descurcăm cum putem, numai să fim sănătoşi", ne-a declarat primarul Sulinei, Aurel Dumitriu. Pregătiri pentru inundaţii

Primarul din Sfântu Gheorghe, Valentin Sidorencu, aşteaptă să se întoarcă tractorul pe care l-a trimis la Sulina să aducă alimentele, dar urmăreşte cu atenţie prognozele meteo. "Am început să punem saci cu nisip pe dig, în locurile mai joase şi pe porţiunile deteriorate şi pregătim două generatoare de curent electric. Dacă temperatura în ţările europene din bazinul Dunării va creşte în zilele următoare şi zăpada se va topi brusc, vom avea mari probleme aici cu inundaţiile"- spune primarul Sidorencu.

Locuitorii din Sfântu Gheorghe, care au cele necesare, îşi fac pîinea în casă. Ei regretă că vechea fabrică de panificaţie nu mai este funcţională, iar una nouă se află, încă, în costrucţie, urmând a fi terminată abia la primăvară.

O problemă o constituie şi hrănirea animalelor. De cîteva zile, oamenii traversează Dunărea cum pot, punîndu-şi viaţa în pericol, pentru a duce de mâncare vacilor, cailor sau porcilor care au rămas în stuf, pe malul opus localităţii.

Ne puteți urmări și pe Google News