Locuințele, la prețuri-record. Cât costă apartamentele în marile orașe
- Georgeta Petrovici
- 3 februarie 2020, 14:37
În niciun mare oraș din România nu se mai găsesc apartamente mai ieftine de 1000 de euro/mp, iar în capitalele de județ, prețul de apropie vertiginos de 2000 de euro/mp.
Cel mai nou raport de analiză a pieței imobiliare arată că prețurile cerute pentru locuințele din România s-au majorat cu 2,9% în ultimul trimestru din 2019. Există și un oraș-surpriză, unde prețurile au crescut cel mai mult, anul trecut, iar acesta nu este Cluj-Napoca.
Cel mai recent raport de piață realizat de Analize Imobiliare relevă că marja de creștere a prețurilor proprietăților rezidențiale din România s-a situat, în ultimul trimestru din 2019, la 2,9%, după un plus de 3,2% în cele trei luni anterioare. Comparativ cu perioada similară din 2018, nivelul actual al prețurilor este cu 7,4% mai mare.
”Practic, nu există oraș cu peste 200.000 de locuitori din România, în care prețurile medii solicitate la vânzare să nu fie de cel puțin 1000 de euro / mp”, arată Daniel Crainic, analist imobiliare.
Cluj-Napoca se situează în continuare pe prima poziție în clasamentul prețurilor (cu o medie de 1.690 de euro pe metru pătrat util), fiind urmat de București (cu 1.390 de euro pe metru pătrat), Timișoara (1.240 de euro pe metru pătrat), Constanța (1.190 de euro pe metru pătrat), Brașov (1.150 de euro pe metru pătrat), Craiova (1.090 de euro pe metru pătrat), Iași (1.020 de euro pe metru pătrat) și, respectiv, Oradea (cu 1.000 de euro pe metru pătrat). Capitala Bihorului este, astfel, nou-intrată pe lista orașelor cu prețuri medii pornind de la 1.000 de euro pe metru pătrat util.
Orașul surpriză, cu cele mai mari majorări de preț
În ceea ce privește evoluția trimestrială a prețurilor, de menționat ar fi că toate aceste centre regionale au consemnat creșteri – majoritatea însă mai mici de 2%. Excepție importantă face orașul Cluj-Napoca, cu un avans de 4,4% la trei luni. Chiar și așa capitala Transilvaniei se situează, însă, pe locul al doilea în clasamentul majorărilor de preț: Brăila este orașul care a înregistrat cel mai mare avens în ceea ce privește prețurile locuințelor, anul trecut, acesta fiind de 5,5%.
Bucureștiul, pe de altă parte, a consemnat trimestrul trecut un avans de doar 0,8% – ceea ce contrabalansează creșterea de 5,5% resimțită în cele trei luni anterioare, arată analiștii de la Imobiliare.ro.