Evenimentul Zilei > Economie > LOCOMOTIVELE care merg cu ULEI VEGETAL. O invenție românească!
LOCOMOTIVELE care merg cu ULEI VEGETAL. O invenție românească!

LOCOMOTIVELE care merg cu ULEI VEGETAL. O invenție românească!

Inginerii Reloc – Electroputere VFU Craiova au dezvoltat prima locomotivă din România care funcționează exclusiv cu biodiesel sau ulei vegetal, fără niciun adaos de motorină, potrivit unui comunicat Grampet, grupul de firme din care face parte și Electroputere VFU.

Soluția tehnică poate fi folosită pentru motorul locomotivei Diesel LDE 2100 CP, una dintre cele mai răspândite locomotive Diesel din România, folosită atât la transportul de pasageri, cât și la cel de marfă. La Craiova, de-a lungul timpului, au fost produse peste 2.000 de astfel de locomotive.

Proiectul de cercetare este unic în România și permite funcționarea motorului Diesel de locomotivă exclusiv pe bază de biodiesel (B100) sau ulei vegetal pur, fără alte elemente în amestec, având aceeași putere și performanțte ca un motor pe bază de motorină, scrie în comunicat. 

Emisiile de dioxid de carbon sunt extreme de reduse, precum și cele ale gazelor care produc efect de seră și fără emisii de sulf.

„Locomotiva a trecut deja printr-o serie de teste și reglaje și au fost realizate și probe pe calea ferată pentru a vedea la lucru motorul, iar rezultatele de până acum oferă motive de încredere pentruGrampet Group. Testele vor continua în perioada următoare pentru a monitoriza comportamentul motorului și în condiții meteo mai dificile, urmând ca, la finalizarea tuturor probelor și verificărilor, soluția tehnică să fie implementată în mas”, mai scrie în comunicat. 

Reloc – Electroputere VFU Craiova, specializată în producția, modernizarea și repararea de locomotive, este una dintre cele mai recente achiziții în portofoliul Grampet Group.