Vara aceasta multe țări se confruntă cu temperaturi record. În unele cazuri, au atins și au depășit vârfuri care nu au fost înregistrate de zeci de ani. China se confruntă cu un val de căldură neobișnuit, temperaturile ajungând chiar și la 41 de grade în ultima săptămână. Serviciul național de meteorologie a lansat recent alerta roșie pentru 67 de orașe în care temperaturile ar putea depăși 40 de grade în zilele următoare.
Beijingul a declarat alertă roșie din cauza căldurii în 67 orașe din țară. În alte 393 de orașe, tot din China, sunt așteptate temperaturi egale sau mai mari de 35 de grade. Din cauza căldurii, Guvernul chinez a lansat un fel de lockdown climatic pentru orașele aflate în alertă roșie.
În documentul emis, se cere în mod expres ”încetarea tuturor activităților în aer liber”, în timp ce cetățenilor li se cere și ”să acorde mai multă atenție prevenirii incendiilor”. Nu s-a specificat clar cât va dura blocajul și nici ce repercusiuni ar putea avea. Mai ales , în contextul în care, închiderea oamenilor în casă va duce la creșterea cererii de energie electrică pentru alimentarea aparatelor de aer condiționat de uz casnic.
Temperaturi peste 41 de grade în China
China este cea mai dens populată țară din întreaga lume și cea mai mare ”sursă” globală de poluare. Se cunoaște faptul că valurile neobișnuite de căldură excesivă, care afectează aproape întreaga lume, sunt, în mare măsură, legate de poluare. În acest fel ar trebui să fie explicat faptul că temperaturile în China s-au majorat rapid și semnificativ în ultima perioadă.
Acesta este al doilea val de caniculă înregistrat în China în ultima lună. Al doilea a fost între 5 și 17 iulie. Efectul căldurii excesive din China are consecințe și asupra rețelei de electricitate care este din ce în ce mai solicitată din cauza folosirii excesive a aparatelor de aer condiționat în interiorul locuințelor, dar și în birouri și fabrici. În unele municipii, a fost necesară stingerea lămpilor stradale pentru a satisface cererea de energie electrică, în timp ce în altele s-a decis majorarea tarifului. Efectul căldurii atipice care se înregistrează în China, desigur, cade și asupra agriculturii și irigației câmpurilor, informează Il Sussidiario.
Codul portocaliu de caniculă este extins. Ploi torențiale în vestul țării
Potrivit meteorologilor, în intervalul 26 iulie, ora 10:00 - 28 iulie, ora 9:00, în București vremea va fi din nou caniculară, cu disconfort termic accentuat și indice temperatură-umezeală (ITU) ce va depăși pragul critic de 80 de unități. Miercuri, 27 iulie, se vor atinge 39 - 40 de grade. Minimele termice vor fi de 18 - 21 de grade. În seara zilei de miercuri și în noaptea de miercuri spre joi, 27/28 iulie, va crește probabilitatea de apariție a fenomenelor specifice instabilității atmosferice, intensificări ale vântului, posibil vijelii, averse și descărcări electrice).
De asemenea, în perioada 28 iulie, ora 9:00 - 29 iulie, ora 21:00, valul de căldură va persista. Valorile termice vor fi mai scăzute față de zilele precedente, astfel că vor fi maxime de 34 - 36 de grade și minime în jur de 20 de grade. Cerul va fi variabil, cu înnorări temporare îndeosebi în după-amiaza zilei de joi când vor fi intensificări ale vântului și condiții pentru descărcări electrice și averse.
Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis, marți, noi avertizări de Cod galben și Cod portocaliu de caniculă, disconfort termic, dar ș de instabilitate atmosferică. Codurile sunt valabile în cea mai mare parte din țară până vineri.