Liz Truss a demisionat! Prim-ministrul Marii Britanii renunță după 45 de zile de mandat
- Adriana Popescu
- 20 octombrie 2022, 15:48
Liz Truss a anunţat că va demisiona din fucţia de premier. Ea a precizat că va asigura interimatul până la momentul în care va fi ales un nou lider al conservatorilor ce va servi ca şi premier. Laburiştii însă doresc alegeri anticipate.
Liz Truss a anunţat că va demisiona din fucţia de premier. Ea a precizat că va asigura interimatul până la momentul în care va fi ales un nou lider al conservatorilor ce va servi ca şi premier.
Liz Truss şi-a început declaraţia spunând că a intrat în funcţie "într-un moment de mare instabilitate economică şi internaţională". Marea Britanie a fost "ţinută pe loc prea mult timp de o creştere economică scăzută", a spus ea.
Ea a precizat că a fost aleasă de partidul său cu un mandat pentru a schimba această situaţie.
Guvernul său "a obţinut rezultate în ceea ce priveşte facturile la energie" şi "a stabilit o viziune pentru o economie cu impozite reduse şi creştere economică ridicată, care să profite de libertăţile oferite de Brexit".
"Recunosc însă că, dată fiind situaţia, nu pot îndeplini mandatul pentru care am fost aleasă de Partidul Conservator", a mai spus ea înainte de a-şi anunţa demisia.
Cum s-a ajuns aici?
La 23 septembrie, cancelarul( n.r echivalentul ministrului de finanţe de la noi) Kwarteng, acum demis, a introdus cele mai mari reduceri de taxe din Marea Britanie din ultimii 50 de ani, estimate la aproximativ 45 de miliarde de lire sterline pe o perioadă de cinci ani. Investitorii au respins categoric noul plan economic, numit "Trussonomics", cu referire la Reaganomics, politicile economice orientate spre ofertă adoptate în SUA sub Ronald Reagan în anii 1980 - ideea că o reducere a taxelor pentru bogaţi le-ar oferi şansa să investescă mai mult şi acest lucru în timp ar duce la creştere economică ce ar ajuta toţi cetăţenii. Pieţele globale au reacţionat la această politică controversată prin vânzarea de active susţinute de Regatul Unit şi împingând moneda britanică, lira sterlină, la o evaluare de 1,03 dolari, cea mai scăzută valoare din istorie în raport cu dolarul, înainte de a creşte în cursul săptămânii.
Anunţul noului plan al lui Kwarteng şi Truss a declanşat, de asemenea, o vânzare a obligaţiunilor guvernamentale - considerate în mod obişnuit investiţii destul de sigure - care a fost atât de extremă încât Banca Angliei a intervenit şi a cumpărat obligaţiuni în valoare de 65 de miliarde de lire sterline "pentru a restabili condiţiile de ordine pe piaţă" şi pentru a salva sistemul de pensii al ţării, potrivit Vox. Unul dintre motivele pentru care Trussonomics a fost atât de neliniştitor a fost ideea că reducerile de taxe vor fi finanţate prin împrumuturi suplimentare.
Marea Britanie are deja o povară semnificativă a datoriei publice - fără noi impozite, a avertizat Oficiul pentru Responsabilitate Bugetară din Marea Britanie, datoria publică ar creşte la 320% din PIB-ul Marii Britanii în 50 de ani, de la 96%, sau 2,4 trilioane de lire sterline, în prezent. Fondul Monetar Internaţional (FMI) a fost de acord, lansând un avertisment aproape fără precedent împotriva reducerilor de taxe, care a devalorizat şi mai mult lira sterlină. "Natura măsurilor britanice va creşte probabil inegalitatea", a declarat creditorul mondial, îndemnând guvernul să "ia în considerare modalităţi de a oferi sprijin care [sunt] mai bine direcţionate şi să reevalueze măsurile fiscale, în special cele de care beneficiază persoanele cu venituri mari", potrivit FT. În timp ce Truss şi Kwarteng şi-au menţinut iniţial decizia de a reduce impozitele pentru unii dintre cei mai bogaţi britanici şi de a crea stimulente speciale pentru corporaţii - inclusiv reduceri de taxe şi modificări ale reglementărilor, insistând că reducerile de taxe vor stimula mai multe investiţii în economie - Kwarteng a anunţat o revenire parţială asupra planului la 3 octombrie. Acest lucru a impulsionat temporar pieţele, dar lira sterlină şi-a continuat prăbuşirea, înregistrând o oarecare revenire săptămâna trecută, pe fondul previziunilor privind o inversare mai puternică a politicii. Între timp Truss într-o încercare de a-şi spăla imaginea l-a înlocuit pe cancelar şi mai mulţi mebri ai cabinetului. Efectele economice şi instabilitatea politică au dus-o pe Liz Truss în pragul alăturări. La acest moment 13 parlamentari din partidul său i-au cerut oficial demisia, iar presa britanică inclusiv cea conservatoare pare că s-a săturat de ea.
(Mediafax)