Liviu Dragnea ignoră legea care nu-l lasă să fie premier
- Carmen Vintil ă
- 14 decembrie 2016, 00:00
PSD nu se duce la consultările de astăzi de la Cotroceni pentru numirea unui premier. Sub pretextul neîndeplinirii unor proceduri, pesediștii trag de timp pentru a găsi o soluție ca Liviu Dragnea să fie șef al Executivului, deși legea îi interzice
Preşedintele Klaus Iohannis a chemat astăzi, la Cotroceni, pentru prima rundă de consultări partidele care au intrat în Parlament pentru formarea Guvernului. „Mâine (n.r. - azi) am prima rundă de consultări şi vom vedea ce îşi imaginează fiecare partid, cum doreşte fiecare să-şi propună agenda. Cu criteriile de integritate - le-am anunţat înainte de campania electorală ca să nu fie discuţii după şi ele rămân în picioare”, a spus Iohannis la Palatul Cotroceni. Mesajul era pentru Liviu Dragnea, căruia legea de organizare a Guvernului 90/2001 îi interzice să fie prim-ministru din cauza condamnării penale. La câteva ore, din curtea PSD, nervos că i-a fost anulată fără știrea sa conferința de presă, Liviu Dragnea l-a anunțat pe Klaus Iohannis că PSD nu participă la consultările de la Cotroceni. „Nu mergem la consultări pentru a face exerciţii de imaginaţie”, i-a transmis liderul PSD șefului statului.
Vor să vadă majoritatea din Parlament
„Consultările se pot face doar în baza art. 103 şi acolo spune foarte clar că în funcţie de majorităţile stabilite în Parlament, despre care nu se poate vorbi decât după validarea fiecărui parlamentar ”, a explicat Dragnea decizia PSD. Totodată, el a punctat că USR și PMP, chemate la consultări, nu sunt încă partide parlamentare pentru că nu a fost format noul Parlament și rezultatul alegerilor nu este final. „Mi-au zis unii colegi că ar fi bazată pe zvonurile sau afirmaţiile unei foste preşedinte de la PNL că am vrea să tragem de timp pentru a modifica Legea 90. Aşa cum am spus în campanie, o spun şi acum, noi nu avem de gând să iniţiem în Parlament modificarea Legii 90”, a ținut să precizeze Dragnea.
De acord cu Ciorbea
În culise însă pesediștii încearcă să găsească soluții pentru ca Liviu Dragnea să poată ajunge șef la Palatul Victoria. De altfel, întrebat despre demersul Avocatului Poporului, care a anunţat că analizează dacă se sesizează sau nu din oficiu în privinţa Legii 90/2001, Dragnea a spus că este unul corect. „Foarte bine, e un demers corect, pentru că foarte mulţi oameni spun că acel articol este neconstituţional. Şi mie mi se pare neconstituţional să aplici o interdicţie deasupra Constituţiei, pe termen nelimitat”, a punctat Dragnea.
PSD și ALDE vor avea o singură propunere de premier şi nu vor să accepte nicio altă soluţie din partea Palatul Cotroceni. „Nu o să fie nicio negociere. Nu dăm un centimetru înapoi”, au spus surse din PSD pentru EVZ. Liderii PSD se aşteaptă ca Iohannis să vină cu alte propuneri de premier din rândul partidului, precum Vasile Dîncu sau Gabriela Firea.
ALDE nu se duce, PMP da
Prima opţiune a PSD pentru funcţia de prim-ministru rămâne Liviu Dragnea. Liderul PSD i-a reproșat fostului premier Victor Ponta că a anunțat racolarea unor parlamentari astfel încât PSD să aibă singur 50% plus unu din mandate şi să fie chemat singur la consultările de la Palatul Cotroceni. „Deciziile în partid şi strategia în partid este anunţată de mine”, a punctat Dragnea.
Astăzi, la Cotroceni nu vor merge nici aliații PSD, reprezentanții ALDE. „Odată cu validarea noului Parlament la începutul săptămânii viitoare, va reieşi clar dacă un partid politic va deţine majoritatea absolută a mandatelor”, se arată în comunicatul ALDE. În schimb, Traian Băsescu a anunțat participarea PMP.
Ce prevede Constituția
ARTICOLUL 103
(1) Preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru, în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în Parlament.
ARTICOLUL 89
(1) După consultarea preşedinţilor celor două Camere şi a liderilor grupurilor parlamentare, Preşedintele României poate să dizolve Parlamentul, dacă acesta nu a acordat votul de încredere pentru formarea Guvernului în termen de 60 de zile de la prima solicitare şi numai după respingerea a cel puţin două solicitări de învestitură.