Liviu Antonesei și-a dat demisia din IICCMER după ce Victor Ponta l-a numit în Consiliu pe Daniel Barbu: “Eu am un fel de înclinaţie naturală împotriva oricărui fel de extremism”
- Ionel Stoica
- 1 februarie 2014, 14:45
Profesorul universitar ieșean Liviu Antonesei și-a dat demisia din Consiliul Ştiinţific al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului, după ce a aflat că va fi coleg cu fostul mistru al Culturii, Daniel Barbu.
Fostul ministru al Culturii, Daniel Barbu, care a demisionat din funcţie în luna decembrie după ce a făcut o comparaţie între importanţa finanţării programului anti-HIV/SIDA şi cea a festivalurilor culturale, a fost numit în Consiliul Ştiinţific al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului. Numirea în funcţie la Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMERT) a fost semnată de premierul Victor Ponta.
- Fostul ministru al Culturii, Daniel Barbu, numit la IICCMER
- Demisia lui Liviu Antonesei a fost postată de blogul acestuia
Stimate Domnule Dinu Zamfirescu, Preşedinte al IICCMER
- spre ştiinţa Domnului prim-ministru Victor Ponta şi a Domnului Crin Antonescu, preşedinte al PNL şi co-preşedinte al USL
Printr-un comunicat oficial al IICCMER sînt anunţat că premierul Victor Ponta l-a desemnat pe Dl Daniel Barbu (politolog, profesor la Facultatea de Ştiinţe Politice a Universităţii din Bucureşti) membru al Consiliului Ştiinţific al institutului pe care îl conduceţi. Am aflat ştirea aseară din presă, dar am crezut că este o glumă şi am aşteptat confirmarea oficială. Acum, iată, a venit!
Cînd mi-aţi propus să fac parte din acest Consiliu, am acceptat cu plăcere, nu m-a deranjat nici măcar faptul că eram desemnat printr-o dispoziţie a dlui Ponta, pe care nu am motive să-l simpatizez în mod deosebit. Însă acum sînt pus în situaţia de a mă retrage din această onorantă, pînă în acest moment, postură. Pînă acum, eram coleg cu personalităţi străine remarcabile şi cu unele din ţară, cărora nu li se putea reproşa nimic la modul serios. Consiliul era o structură nepolitică, măcar în dimensiunea sa românească. Cu această numire, lucrurile s-au schimbat şi ajung la motivele propriu-zise ale demisiei mele, care sînt două:
1. Dl Daniel Barbu este membru al unui partid politic, mai mult, al unuia aflat la guvernare. Cunosc destul de bine unde a condus politizarea Colegiului de la CNSAS şi nu doresc să fac parte dintr-o structură care începe să aibă amprentă politică.
2. Dl Daniel Barbu a devenit mai cunoscut decît ar fi trebuit prin declaraţiile sale din decembrie trecut, care au şi condus la demisia sa din demnitatea de Ministru al Culturii. Este o declaraţie şocantă, care a fost, pe bună dreptate, socotită ca fiind de extremă dreaptă, sugerînd, pentru bolnavii de SIDA, un fel de eugenie. Am acceptat să fac parte din Consiliu pentru că sînt împotriva extremismului de stînga. Mă retrag acum pentru că sînt, în aceeaşi măsură, şi contra celui de dreapta. Nu cred că dl Barbu este neapărat extremist de dreapta, dar declaraţia sa este una de această factură. Or, eu am un fel de înclinaţie naturală împotriva oricărui fel de extremism, de fundamentalism ş.a.m.d.
Domnule Preşedinte, sper ca demisia mea să nu Vă creeze şi alte inconveniente – de altfel, nu am fost excesiv de utilizat de IICCMER. Plecarea mea poate lăsa loc liber şi pentru reprezentantul celuilalt partid de la guvernare, contribuind astfel la păstrarea algoritmului în interiorul alianţei.
Domnule Preşedinte, aşa cum Vă cunosc şi mă cunoaşteţi, cred că înţelegeţi exact motivele şi semnificaţia gestului meu.
Vă doresc mult succes în activitatea viitoare şi, de asemenea, multă sănătate.
31 Ianuarie 2014, în Iaşi
Liviu Antonesei