Living ca la bunica

Living ca la bunica

Se poartă stilul rustic: natura revine în sufrageria ta.

În cazul în care te-ai hotărât să aduci un strop de „iz rural“ în livingul tău, atunci este momentul să amenajezi acest spaţiu în stil rustic, combinând în mod plăcut obiectele din lemn şi din materiale textile lucrate manual.

O sufragerie aranjată în stil rustic trebuie să transmită ideea de natură. De aceea, este indicat să foloseşti culori precum maro, verde ori pe cele asemănătoare pământului (bej, ocru). „Dacă ai ales un mobilier închis la culoare, pentru contrast, poţi să laşi pereţii albi. Zidurile pot chiar să arate uşor deformate, pentru un plus de aer ţărănesc al unei execuţii manuale“, spune pictorul şi designerul de amenajări interioare Elena Seserman.

Lemn, fier forjat şi ţesături

Pentru mobilier poţi să utilizezi tot ceva care te duce cu gândul la natură. Laurenţia Onea, communication & interior design manager al IKEA România, sugerează folosirea unor piese realizate din lemn, cu finisaje care dau tentă de vechi, în combinaţie cu elemente din fier forjat.

Pentru un decor rustic, este foarte indicat şi mobilierul din ratan ori confecţionat din lemn brut, cu diferite modele inspirate din natură sau chiar sculptat. Conform specialiştilor, poate fi folosită şi mobila veche, pe care să aplici nuiele. De asemenea, mai poţi realiza diferite picturi, folosind pigmenţi speciali pentru lemn.

Canapelele şi fotoliile trebuie să aibă atât un aspect elegant, cât şi unul mai primitiv, aşa că evită-le pe cele din piele şi optează pentru materiale din ţesătură lucrată manual.

În privinţa pardoselilor, sunt indicate cele din lemn. Se recomandă parchetul de dimensiuni mari sau, pentru mai mult efect, unul cu o structură care arată „zgâriat“. Poţi aşeza, fie pe podea, fie pe pereţi, rogojini ori blăniţe sau covoraşe ţărăneşti, ţesute din lână, cu imprimeuri florale, dungi ori carouri.

Accesorii cât mai naturale

Designerii spun că, pentru autenticitate, este bine să alegi accesorii din sfera rusticului, ce ţin de zona tradiţional românească ţărănească. Materialele textile folosite pentru husele pernelor decorative se recomandă să fie din fibre naturale: bumbac, in, cânepă. Poţi alege perdele lucrate de mână sau ţesute din borangic. Draperiile din in sunt foarte apreciate într-un ansamblu decorativ rustic.

Corpurile de iluminat trebuie să completeze decorul iar cele mai potrivite sunt modelele confecţionate din fier forjat sau din ratan, cu abajurul din pânză de in, cu broderii tradiţionale sau ţesătură croşetată cu motive rustice.

„Pentru un aspect rustic adevărat, din living nu trebuie să lipsească plantele - de exemplu, pentru un pic de prospeţime, ferigile sau florile de câmp. Poţi decora şi cu plante uscate - spice de grâu, coroniţe şi împletituri de flori“, spune designerul de interioare Alina Moşiu.

De asemenea, accesoriile din lemn, ceramică sau lut sunt de nepreţuit şi de mare efect într-un astfel de decor.

IDEI

Ramă din lemn şi piatră naturală

Pentru pardoseala din livingul rustic poţi alege o gresie cu elemente de piatră naturală. Aceasta poate să fie asortată cu un perete decorat cu bucăţi de piatră, astfel încât să se evidenţieze linia orizontală a camerei. Pe unul dintre pereţi se mai poate aşeza o ramă din lemn, de care să fie prinse, cu bun-gust şi efect, împletituri şi flori uscate.

Sursa: designerul de interioare Alina Moşiu

Ne puteți urmări și pe Google News