Un litru de benzină va costa, în decembrie, în jur de 3,5 lei, dacă leul nu se devalorizează, iar cotaţia ţiţeiului se va menţine sub 100 de dolari.
Cei mai mari producători de pe piaţa românească Petrom şi Rompetrol au redus preţurile carburanţilor, după ce ieri cotaţia ţiţeiului a atins cel mai mic preţ din ultimele 13 luni. Ieri, preţul petrolului se tranzacţiona la Bursele externe cu aproximativ 70 de dolari pe baril, nivel cu peste 50% mai mic faţă de cotaţia-record din luna iulie, atunci când barilul costa 147 de dolari.
La staţiile de carburanţi ale companiei Petrom preţurile vor scădea în medie cu 11 bani pe litru la sortimentele de benzină şi cu 9 bani/litru la motorine.
Ultima modificare a preţurilor de referinţă practicate de Petrom a avut loc la finele lunii septembrie. La rândul ei, Rompetrol a redus, ieri, preţurile carburanţilor cu trei bani/litru, după ce, săptămâna trecută, litrul de benzină s-a ieftinit cu trei bani, iar motorina cu patru bani pe litru. Preţurile de la pompă pot varia cu plus/minus 5% la ambele companii. În prezent, preţurile la benzină sunt cuprinse între 3,65 lei şi 4,5 lei/litru, în funcţie de cifra octanică. La motorină, preţurile sunt mai mari ca la benzină din cauza accizei, astfel că un litru se comercializează între 3,85 lei şi 4,4 lei, în funcţie de sortiment.
Pentru finalul de an, analiştii evaluează barilul sub 100 dolari
Potrivit preşedintelui Asociaţiei Benzinarilor Particulari, Ion Tache, cotaţia ţiţeiului din prezent se reflectă în preţul la pompă abia peste 45 de zile. Astfel, în opinia acestuia, dacă cotaţia se va menţine la nivelul din prezent, la începutul lunii decembrie un litru de benzină va costa în jur de 3,5 lei.
„Dacă cei doi mari operatori vor ţine cont de ciclul de producţie şi dacă moneda naţională nu se va devaloriza atunci, efectele trebuie să se resimtă la pompă în luna decembrie“, a spus Tache. Oficiali ai companiei Rompetrol au declarat recent că în România consumul de carburanţi s-ar putea să scadă din cauza crizei, deşi preţurile vor fi reduse. „S-ar putea să consumăm mai puţin, chiar dacă scade preţul la pompă, dar depinde de starea economiei“, a spus vicepreşedintele pe retail al companiei, Eric Kish. La rândul său, vicepreşedintele Rompetrol, Andrei Naniche, a men- ţionat că preţul barilului nu ar fi trebuit niciodată să ajungă la 150 de dolari, cotaţia corectă fiind, în opinia sa, între 60 de dolari şi 90 de dolari. Preţul petrolului a scăzut pe fondul statisticilor publicate miercuri cu privire la starea economiei americane.
De asemenea, comentariile pesimiste ale Rezervei Federale au determinat cele mai grave prăbuşiri ale Burselor de la New York şi Tokio. Recesiunea economiei SUA, cel mai mare consumator de petrol din lume, este considerată iminentă, şi una dintre consecinţele ei va fi căderea cererii atât pentru carburanţi, cât şi pentru alte mărfuri sau bunuri de consum.