Litoralul, invadat de meduze uriașe

Litoralul, invadat de meduze uriașe

Sunt mai mari, de la an la an, și deși biologii marini susțin că nu sunt periculoase, aspectul lor aproape înfricoșător produce fiori. Este vorba de meduzele uriașe care, datorită temperaturilor ridicate ale apei mării și a curenților marini puternici, au invadat, în cantități impresionante, litoralul.

Invazia de meduze de pe litoral a fost înregistrată încă de la sfârșitul lunii august și pare să nu se oprească. Spre deosebire de anii trecuți, acum meduzele sunt mult mai mari, având tentacule albăstrui cu dungi roșiatice, fapt ce a dus la concluzia că ar putea fi vorba de o nouă specie. Vietățile gelatinoase sunt atât de mari încât umplu o găleată, spun salvamarii.

Deși nu sunt considerate periculoase, o turistă din Neptun, lovită în ochi de o meduză, a fost transportată la spital după ce s-a plâns că nu mai vede. Iar un turist care a vrut să facă o poză cu o meduză uriașă s-a ales cu iritații serioase pe corp.

După ce au studiat mai multe exemplare prelevate de pe plajă, specialiștii Institutului Național de Cercetare și Dezvoltare Marină „Grigore Antipa”, Constanța, spun că “este vorba de o specie comună, Rhizostoma pulmo, numită meduză de apă caldă, cea mai mare din Marea Neagră, răspândită pe scară largă în Oceanul Atlantic și în estul Mediteranei. Odată ajunse la mal, numeroase exemplare mor și „astfel se explică eșuările masive din ultimele zile.”

Ne puteți urmări și pe Google News

Aceste meduze nu sunt periculoase pentru oameni, numai în cazul persoanelor sensibile, prin contactul cu pielea, pot apărea iritații, care dispar într-un timp scurt.