Lista staţiunilor şi tarifele pentru biletele de tratament. Ce criterii trebuie să îndeplinească pensionarii pentru a merge la băi

Lista staţiunilor şi tarifele pentru biletele de tratament. Ce criterii trebuie să îndeplinească pensionarii pentru a merge la băi Pensionarii.. Sursa foto: Arhiva EVZ

Casa Națională de Pensii a publicat lista cu stațiunile și hotelurile unde pensionarii pot merge la tratament. În fiecare an, pensionarii au dreptul de a merge într-o stațiune de tratament unde să beneficieze de tratamentul medical recomandat.

Casa Națională de Pensii a publicat  lista cu stațiunile și hotelurile care au încheiat contracte cu instituția, pentru a primi pensionari la tratament.

Astfel, găsim stațiuni de renume precum Amara, Bazna, Căciulata, Costinești, Eforie Sud, Eforie Nord, Felix, Geoagiu Băi, Herculane sau Mangalia.

Prețurile care trebuie achitate de pensionari pentru cazare, masă și curele de tratament, nu sunt nici ele foarte mari. Un bilet de tratament are o durată cuprinsă între 12 și 16 zile.

Ne puteți urmări și pe Google News

De exemplu, la Eforie Nord, la un hotel de trei stele, prețul este de 2.640 de lei. La Felix, județul Bihor, pensionarii pot alege între cele patru baze de tratament de la Hotelurile Poienița, Mureș, Padiș sau muncel, unde prețurile sunt cuprinse între 2.496 lei și 2.636 lei.

Prețurile afișate de Casa Națională de Pensii nu trec de 2.700 de lei, pentru nicio stațiune.

Ce condiții trebuie să îndeplinească pensionarii pentru a obține bilet de tratament

Potrivit prevederilor Legii nr. 263/2010, privind sistemul unitar de pensii publice, Casa Naţională de Pensii Publice contractează locuri la tratament balnear, la începutul fiecărui an, în limita fondurilor aprobate prin bugetul asigurărilor sociale de stat şi repartizează numărul total de bilete de tratament pentru fiecare casă judeţeană de pensii în funcţie de numărul total de potenţiali beneficiari şi în funcţie de valorificările din anii precedenţi.

Pensionarul trebuie să depună la sediul casei teritoriale de pensii o cerere tip, urmând ca restul documentelor să fie ataşate la momentul eliberării biletului.

Actele necesare pentru a obține bilet de tratament în stațiune

* cererea tip de acordare a biletului de tratament; * document de plată (după caz, talonul privind drepturile de pensie din alte sisteme neintegrate sistemului public de pensii, în original sau copie care se va prezenta la momentul eliberării biletului); * declaraţie pe propria răspundere că nu realizează alte venituri din pensie din alte sisteme neintegrate sistemului public de pensii,cu excepţia persoanei care depune talonul privind plata acestor drepturi care se va prezenta la momentul eliberării biletului); * biletul de trimitere - formular cu regim special, unic pentru serviciile medicale de recuperare-reabilitare acordate de către societăţile de turism balnear şi de recuperare, eliberat de către medicul de familie sau medicul de specialitate, aflat în relaţii contractuale cu casele de asigurări de sănătate (copie, cu prezentarea actului original care se va prezenta la momentul eliberării biletului).

Sute de pensionari din Bistrița așteaptă la coadă pentru un bilet la tratament

La Bistrița, la Casa Județeană de Pensii au fost depuse peste 1.000 de cereri, din partea unor pensionari, care vor să meargă la tratament.

Numărul de locuri alocate pentru acest județ, la repartiția făcută de Casa Națională de Pensii a fost de doar 125 de locuri.

”În seria pe care lucrăm avem 125 de bilete primite, iar cererea este undeva între 1.000 și 2.000 de cereri pe o serie; de aici și nemulțumirile vizavi de biletele de tratament”, a declarat  Sanda Vișan, directorul Casei Județene de Pensii Bistrița Năsăud, la Radio România Actualități.

Pensionarii caută foarte mult aceste bilete de tratament, la prețuri subvenționate, deoarece doar așa pot să ajungă și ei într-o stațiune unde să își trateze problemele de sănătate.

”Foarte scump, ca să mergi cu bilet de la agenție cu cinci zile rezervare cu proceduri, cu tratament, e pensia noastră. Astea sunt 16 zile și ai tratament 16 zile și costă jumătate din pensie”, a declarat un pensionar din Bistrița.