Lista politicienilor favoriți a fraților Awdi, cercetati pentru devalizarea Rodipet. Vanghelie și Mazare primeau cele mai scumpe cadouri, baronul Marian Oprișan se mulțumea cu o agendă

Lista politicienilor favoriți a fraților Awdi, cercetati pentru devalizarea Rodipet. Vanghelie și Mazare primeau cele mai scumpe cadouri, baronul Marian Oprișan se mulțumea cu o agendă

Hassan și Mehdi Awdi împărțeau, după ce au preluat societatea de distribuție a presei Rodipet, cadouri la politicieni, procurori, judecători și polițiști. Nici până acum dosarul Rodipet nu a fost finalizat de DIICOT la peste doi ani de la începerea anchetei

Banii pentru cadourile oferite de frații Awdi veneau din fondurile Rodipet, ne precizeaza Constantin Rădulescu, liderul de sindicat de firma aflată în insolvență. Chiar dacă valoarea "atențiilor" din liste nu depășea, cel puțin la cele unde se explica natura acestora, valoarea de 100 de euro, lista destinatarilor ofera o idee asupra relațiilor pe care Hassan și Mehdi le aveau. În plus, unii angajați își amintesc că se ofereau, ca și cadouri cu ocazia diferitelor sărbători, și ceasuri scumpe la reprezentanții administrației centrale din anii 2003 și 2004.

"Cadourile porneau de la niste agende simple și obiecte de biroticp, așa cum se întamplă de sărbatori mai în orice companie, dar ajungeau până la parfumuri scumpe și chiar ceasuri de câteva mii de euro", își amintește Rădulescu. Valoarea "atențiilor" primea o inițiala de la A (cel mai scump) spre coada alfabetului, în functie de importanța cadoului și a celui care îl primește.

Din listele de cadouri reiese că Ovidiu Mușatescu - fost ministru al Privatizării și cel care le-a aprobat libanezilor preluarea Rodipetului, Marian Vanghelie - primarul Sectorului 5 și Miron Mitrea - fost ministrul al Transporturilor în Guvernul condus de Adrian Năstase. De altfel, și fostul premier se află pe lista de cadouri "A". "Nu știu dacă frații îl cunoșteau personal pe Adrian Năstase, dar șigur aveau foarte multe relații în PSD", își mai amintește liderul de sindicat.

Ne puteți urmări și pe Google News

De doi ani au început cercetările DIICOT în dosarul devalizării Rodipet fără ca vreo persoană să fie trimisă în judecată. Prejudiciul pe care l-ar fi produs libanezii la Rodipet a fost estimat la 35,5 de milioane de euro. Aproximativ 3.700 de oameni au rămas pe drumuri. Reamintim că Hassan Awdi, om de afaceri cu cetățenie libaneză și americană, a fost condamnat definitiv joi de Curtea de Apel București la 8 ani închisoare cu executare într-un dosar în care a fost trimis în judecată de DIICOT pentru falimentarea companiei CFR Mesagerie.

Spre exemplu, pe o listă de cadouri din 2004, frații Awdi impart cadouri la:

Marian Vanghelie, primeste un cadou "A", fără a se preciza în ce constă acesta.

Florin Pandele, primarul din Voluntari, nu prea era iubit de patronii Rodipet, așa că primeste doar un parfum ieftin din clasa C.

Ca o comparatie, fratii Awdi trimiteau la Pompierii doar agende, în timp ce politicienii primeau măcar un parfum ieftin.

În listele de cadouri este trecut și procurorul "Simona" din Constanța. Magistratul primea și ea un cadou scump, din clasa A.

Primarul Constanței, Radu Mazare, era singurul baron local care era important pentru patronii Rodipet. El primea un cadou din clasa A, în timp ce Marian Oprișan primea o "atenție" din clasa D.

Ministerul Privatizării, de unde se incepuse și apoi se aprobase privatizarea Rodipet către o firmă a fraților Awdi, era locul unde ajungeau cele mai multe cadouri A. Ovidiu Musatescu și secretarul de stat George Musliu primeau astfel de cadouri A. Nu era uitata nici familia secretarului de stat, soția și fiica primind atenții din clasa B.

Stan Popa, vicepreședintele AVAS și proaspăt cercetatul în dosarul președintelui CJ Timiș, Titu Bojin, era destinatarul unui cadou de tip B.

Corneliu Popa, președintele Administrației Domeniilor Statului, era tot de A

Miron Mitrea, desigur primea un A

Deputații PSD Eugen si Ristea Priboi - A

Teodor Anton, șef Vama Chitila, A Adrian Gociman, sef Vama Gara de Nord, doar B Berescu, directorul general al Vămilor - A

Pe o alta lista din 2004

În fruntea listei este Adrian Năstase cu un cadou de tip A.

Marian Vanghelie rămâne tot la politicienii importanți pentru Awdi și primeste un cadou A

Florin Pandele, stă tot în plan secund cu un B

Ursache Mircea, președinte AVAS, primeste un cadoul cel mai scump de pe liste, tot un A

Miron Mitrea - A

Ioan Orbescu, secretar general Ministerul Transporturilor, A

Valentin Bota, director general CFR Calatori, tot A

Valeriu Dorobanțu, CFR Mesagerie, doar B

Deputat Ristea Priboi, A

Anton Teodor, sef Vama Chitila, ia acum un  E

Gheorghe Udriște, pe atunci la Primăria Capitalei, ia doar un B

Eugen Bejenariu, cel care conducea Secretariatul General al Guvernului, ia cadoul cel mare, de A

Ovidiu Mușatescu, Ministrul Privatizarii, scade acum doar la un cadou de tip C

Lista 2003

Primarul Marian Vanghelie era și în anul precedent cotat bine în ochii fraților Awdi. De aceasta este explicata natura cadourilor. Vanghelie a primit un parfum scump Givenchy.

Andrei Chiliman, primarul Sectorului 1, nu era chiar așa apropiat de patronii arabi de la Rodipet și primește doar un parfum din clasa C - FHJ Life

Florin Pandele, doar C tot FHJ Life

Pompieri - doar agende

Ovidiu Mușatescu - A, Givenchy

Corneliu Popa, ADS, A

Dan Matei Agathon, ministrul Turismului, A - Givenchy

Eugen Bejinariu, tot A, Givenchy

Privatizarea Rodipet

Privatizarea Rodipet a avut loc în decembrie 2003, când firma Magnar System Com din Otopeni, controlată de frații Awdi, a cumpărat de la stat întregul pachet de acţiuni al societăţii de distribuţie a presei, printr-o tranzacţie de şase milioane euro. În 2006, statul a redobândit 45% din acţiunile Rodipet în urma conversiei unor datorii de circa 17 milioane de lei, participaţie pe care a vândut-o ulterior către Magnar Two (fosta Magnar System Com), din grupul Awdi. În urma tranzacţiei, Magnar Two deţinea un pachet de 83,9% din acţiunile Rodipet, restul titlurilor fiind deţinute de Supremo Corporation (15,78%), Monalisa Investments (0,1%), ambele făcând parte din grupul Awdi, şi persoanele fizice Awdi Hassan şi Awdi Mehdi, fiecare având 0,1% din acţiuni.

Hassan Awdi se consideră nevinovat

Libanezul dece de o lună o luptă de convingere a opiniei publice că nu este vinovat de falimentarea Rodipet. În acest sens, Hassan Awdi plătește linkuri sponsorizate pe Facebook prin care susține că nu este o victimă a statului român. "Sunt unul dintre cei 3.700 de oameni concediaţi! Nu eu am falimentat firma, ci AVAS! Nu există audit… Acuzaţiile vin de la un mecanic şi un alt salariat, Uifăleanu, care e acum director şi are probleme cu alcoolul!”, o dă pe bârfă afaceristul. Ce-l interesa, difuzarea presei sau pământul de sub chioşcuri? “Concesiunea pe 49 de ani a fost parte a privatizării! Fără acele terenuri, nu exista Rodipet!”, se victimizează acesta.