Lista Fantomelor Securității: Eugen Dijmărescu, ofițerul acoperit care a executat misiuni de spionaj în SUA înainte de 1989, garantează astăzi depozite bancare

Lista Fantomelor Securității: Eugen Dijmărescu, ofițerul acoperit care a executat misiuni de spionaj în SUA înainte de 1989, garantează astăzi depozite bancare

Sabin Orcan a continuat seria de dezvăluiri despre ofiţeri acoperiţi sau colaboratori ai serviciilor secrete care ocupă funcţii-cheie în stat. Al treilea nume aflat pe "Lista Fantomelor Securității" este , directorul FGDB (Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare) care a fost ofițer acoperit al CIE (Centrul de Informații Externe) înainte de 1990 și pare-se că și după aceea, respectiv în anii '90, relateaz B1 TV.

Cu toate este director al FGDB, nu există niciun CV sau vreo declarație de avere a lui Dijmărescupe site-ul acesteia, deși este o instituție publică, a subliniat Sabin Orcan, în cadrul emisiunii. El a preyentat însă un CV mai vechi, cu studiile  lui Eugen Dijmărescu. Astfel, în 1971, Dijmărescu a absolvit Facultatea de Relații Economice Internaționale din cadrul Academiei de Studii Economice din București, iar ulterior este repartizat ca cercetător științific principal la Institutul de Economie Mondială din București, informează B1 TV.

În 1978 a obținut titlul de Doctor în economie la ASE, urmând cursuri de specializare la Seminarul de Studii Americane din Salzburg (1973), la Brookings Institution (1981), la Universitatea de Stat din Arizona, Tempe (1985).

În ceea ce privește cariera profesională, Dijmărescu a fost ministru delegat pentru comerț, secretar de stat în Guvern pentru politici economice și comerț exterior (2002 - iunie 2003), consilier de stat pentru probleme economice în Aparatul de lucru al Primului Ministru (aprilie 2001 - februarie 2002), ambasador în centrala MAE(ianuarie - aprilie 2001), secretar de stat în MAE pentru afaceri europene (2000), ambasador al României în Japonia (1995 - 1999).

Ne puteți urmări și pe Google News

Imediat după Revoluție, Dijmărescu a fost director al Institutului de Economie Mondială (ianuarie - martie 1990), președinte al Agentei Române pentru promovarea investițiilor străine (martie - iunie 1990), ministru de stat însărcinat cu orientarea economică (iunie 1990 - octombrie 1991).

Astfel, după 1990 a avut funcții de parlamentar, ministru, ambasador, viceguvernator, iar astăzi garantează depozite bancare.

Referitor la statutul de ofițer acoperit al CIE, în anul 2006, Liviu Turcu, ultimul defector important al serviciului de spionaj comunist, publica în "Jurnalul naţional" o listă cu 11 nume de politicieni care au avut legături cu fosta Securitate. Printre aceştia, la poziţia 6, apare fostul ministru şi ambasador Eugen Dijmărescu, în dreptul căruia este trecută menţiunea "fond informativ la nivelul UM 0544, UM 0195, UM 0625". Aceste indicative corespund, în ordine, Centrului de Informaţii Externe, unităţii speciale de protecţie din cadrul CIE şi, respectiv, Direcţiei a III-a de Contraspionaj.

Potrivit danbadea.ro, Isărescu și Dijmărescu ar avea biografii intersectate la ordin - "Foști colegi la Institutul de Economie Mondială, Mugurel Isărescu, Eugen Dijmărescu și Napoleon Pop au făcut parte din corpul special de activități/propagandiști ai CC al PCR, folosiți pentru "instruirea" activului de partid central și din teritoriu. Până în 1990, Eugen Dijmărescu a ocupat poziții ierarhic superioare lui Isărescu în cadrul IEM, inclusiv prin poziția de secretar PCR pe institut.

Ulterior, ca "senior", a fost vexat de faptul că Isărescu a fost numit guvernator al BNR, socotindu-se nedreptățit, chiar dacă el însuși a ocupat funcții de viceprim-ministru, ministru și ministru secretar de stat, inclusiv poziția de vicepreședinte al Senatului. Între cei doi a fost o oarecare rivalitate mocnită, ce a culminat cu plecarea lui Dijmărescu în Japonia, ca ambasador, plecare percepută ca un exil politic având în vedere ambițiile sale. Ulterior, în timp ce poziția lui Isărescu s-a consolidat, Dijmărescu a intrat în penumbră, obținând cu efort poziția de viceguvernator al BNR, adică de "subaltern" al colegului său rival".