LISTA alimentelor care sunt ADEVĂRATE BOMBE pe caniculă. Chiar şi unele legume trebuie evitate!
- Marian Păv ăla şc
- 8 august 2012, 19:32
Sarea, dulciurile, câteva fructe şi legume, sucurile şi alcoolul duc la încălzirea excesivă a corpului.
Pe timpul verii, când se ating temperaturi caniculare, aparatul cardiovascular şi cel respirator sunt suprasolicitate. Pentru a se evita stările de leşin sau alte probleme de sănătate, este important să nu încărcăm şi sistemul digestiv cu alimente grele. Sarea este primul element periculos ce duce la încălzirea corpului într-o zi caniculară. "Nu trebuie să se facă abuz de sare pe perioada verii. Trebuie apelat la ea cât mai puţin cu putinţă", explică nutriţionistul Bogdan Guinea.
Carnea prăjită, cu excepţia celei de peşte, nu ajută nici ea corpul să se răcorească. De asemenea, există şi legume "fierbinţi", care îngreunează mult digestia. "Pe această listă se află varza, conopida, ciupercile şi andivele", enumeră specialistul în nutriţie.
La polul opus, pe lista legumelor "răcoroase" se află, printre altele, castraveţii, fasolea verde şi spanacul. Fructele de evitat pe perioada verii sunt cireşele, caisele şi nucile de cocos. În cazul alunelor şi al nucilor, acestea trebuie consumate în cantităţi moderate. Nici lactatele sau brânzeturile grele nu sunt indicate în această perioadă. "Dacă trebuie să se consume ceva din această categorie, este bine să se apeleze doar la telemea", spune specialistul. El recomandă celor afectaţi de caniculă să fie moderaţi şi în privinţa consumului de dulciuri, care împiedică organismul să se aerisească.
Cazurile de toxiinfecţie alimentară sunt frecvente în perioadele cu temperaturi extreme, iar într-o astfel de situaţie e indicat regimul alimentar: un grătar din carne uşoară, cereale, legume şi telemea.
Fără alcool şi doar 500 de ml de limonadă Una dintre cele mai importante recomandări în zilele caniculare este evitarea consumului de alcool, de orice tip şi sub orice formă. "Nici tradiţionala bere nu ajută, pentru că, în ciuda credinţelor, berea este un produs dulce, care conţine zaharuri. Trebuie evitat tot ce e dulce vara pentru că zaharurile înseamnă calorii multe şi, prin urmare, are loc încălzirea corpului", mai explică Bogdan Guinea.
Şi băuturile carbogazoase din comerţ sunt pe lista neagră a lichidelor ce nu trebuie consumate într-o zi caniculară. "Se poate consuma o limonadă, dar nu mai mult de 500 de mililitri. Aceasta este cantitatea maximă", mai punctează nutriţionistul. Recomandarea tradiţională este ca, indiferent de situaţie, orice persoană să consume vara măcar doi litri de apă pe zi. "Din categoria lactate şi brânzeturi, este recomandat să se consume telemea în vreme de caniculă." BOGDAN GUINEA, medic nutriţionist Citiţi şi:
- Ce nu se mănâncă atunci când e caniculă
- ATENŢIE! Cele mai periculoase alimente pe timp de vară
- Hidratare de caniculă. Ce să beţi, ce să evitaţi