Lipsiti de aparare in supermarket

Lipsiti de aparare in  supermarket

Dupa ce au existat suspiciuni privind contaminarea cu dioxina a unor iaurturi Danone, si activistii de la Greenpeace au initiat o campanie impotriva alimentelor cu organisme modificate genetic.

Cazurile in care reprezentantii Autoritatii Nationale Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) dispun retragerea de pe piata a alimentelor cu risc pentru sanatatea umana apar in ultima perioada din ce in ce mai des.

In urma cu o saptamana, loturi de iaurt Danone cu fructe au fost retrase ca urmare a unei suspiciuni de contaminare a unui ingredient cu dioxina. Testele efectuate de companie in Germania si Cehia au aratat ca substanta cu potential toxic si cancerigen exista in limite normale, iar produsul poate fi consumat.

Consumul de iaurt a scazut la nivelul intregii tari

„Nu putem sa informam consumatorii de fiecare data cand primim informatii despre o suspiciune privind un ingredient sau alta deviatie de calitate. Procedura noastra este sa blocam produsul, il verificam, iar daca este in regula il repunem in vanzare, daca nu, cantitatile sunt distruse. Am mai blocat iaurt si inainte de aceasta alerta. Aceasta este politica noastra. Distrugem produsele neconforme, indiferent de cost”, a declarat Jacques Ponty, directorul general Danone Romania, citat de Mediafax. Totusi, ca urmare a acestor suspiciuni, vanzarile de lactate au scazut.

„Consumatorii sunt mai neincrezatori. Nu exista estimari privind scaderea vanzarilor la nivelul industriei, intrucat consumatorii informati nu au incetat sa cumpere, ci au trecut eventual de la un produs la altul”, a declarat Valeriu Steriu, presedintele Asociatiei Patronale din Industria Laptelui, citat de Mediafax. El a mai spus ca informatia privind suspiciunea de contaminare „a transpirat prea devreme” si ca ar fi trebuit facuta publica dupa obtinerea rezultatelor testelor de laborator.

Mai mult, in urma cu doua luni au fost retrase de la vanzare peste 36.000 de conserve de ton importate din Thailanda, dupa ce un barbat din Bistrita Nasaud s-a imbolnavit de botulism. Rezultatele testelor efectuate de ANSVSA au fost negative.

Alimente modificate genetic

„Nimeni nu doreste sa fie cobai pentru alimentele modificate genetic. Era de asteptat ca in Romania, la fel ca in celelalte tari europene, consumatorii sa refuze sa manance astfel de alimente. Rezultatele sondajului de opinie comandat de Greenpeace arata ca majoritatea romanilor resping categoric alimentele modificate genetic (n.r. -  67%) si doresc ca acestea sa dispara de pe rafturile magazinelor alimentare”, a spus Gabriel Paun, coordonator de campanii Greenpeace.

Toxiinfectii provocate de lapte si carne

Produsele modificate genetic se comercializeaza datorita pretului scazut, dar aduce si beneficii mai mari privind durabilitatea sau valoarea nutritiva, se arata intr-un comunicat al ANSVSA, care foloseste informatii de la Organizatia Mondiala a Sanatatii.

In acelasi material se arata ca nu exista inregistrate pana in prezent informatii din care sa fi rezultat efecte negative asupra sanatatii omului, dar, in unele tari, alimentele modificate genetic sunt interzise. Soia, biscuitii sau pachetele cu malai sunt cateva dintre produsele alimentare care pot prezenta un astfel de risc.

Potrivit Ministerului Sanatatii, alimentele care au generat cele mai multe cazuri de toxiinfectii in anul precedent au fost laptele, casul, branza telemea, maioneza si carnea de porc.

EFECTE

Jucarii potential periculoase, retrase de pe piata

> La inceputul acestei luni, cea mai mare companie de jucarii din lume, Mattel, a decis sa retraga de pe piata americana anumite jucarii vopsite in culori vii, cu compusi pe baza de plumb peste nivelul maxim admis, impus de reglementarile in domeniu. Aceste jucarii erau fabricate in China.

> Pe piata romaneasca nu exista jucarii din loturile considerate periculoase prin nivelul ridicat de plumb continut in vopsea.

> Totusi, distribuitorul exclusiv pentru Romania al jucariilor „Mattel” a retras voluntar jucariile, notificate ca fiind periculoase, din marile hipermarketuri din tara.

> Actiunea de retragere de pe piata a vizat jucariile „Sarge” din gama masini turnate sectia Cars, a jucariilor cu magnet „Polly Pocket”, dar si a accesoriilor „Barbie and Tanner” si „Scooper”.

Sursa: Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului

Ne puteți urmări și pe Google News